ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Olivia keskittyy nyt täysillä balettiin

By 8.2.2019 No Comments

Paraislainen 15-vuotias Olivia Koskela keskittyy tanssiharrastuksessaan täysillä balettiin. Tänä keväänä peruskoulusta valmistuva Olivia pyrkii seuraavaksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen tanssijakoulutukseen. Kyseessä on toisen asteen ammatillinen tutkinto, joka keskittyy erityisesti klassiseen balettiin.

– Tänä vuonna sinne on paljon hakijoita, koska erikoiskoulutukseen on otettu aiempaa enemmän tanssijoita ja aiempaa pienempi prosentti hakijoista pääsee sisään, Olivia kertoo.

Varasuunnitelma on lukio ja sen jälkeen kiinnostaa ajatus yliopisto-opinnoista oikeustieteellisessä tai fysioterapeuttiopinnot.

– Tanssiharrastus kuitenkin säilyy siinäkin tapauksessa osana elämääni varmasti aina.

Musiikkiopisto Arkipelagin helmikuun tanssioppilaaksi valittu Olivia käy tanssitunneilla tällä hetkellä viitenä iltana viikossa. Aiemmin hän harrasti myös hiphopia ja showtanssia, mutta ne ovat jääneet pois viimeisen vuoden aikana, jotta hän voisi paremmin keskittyä balettiin ja nykytanssiin, ja valmistautua pääsykokeisiin. Olivia on menestynyt hyvin myös kilpailuissa, mutta tänä lukuvuonna kilpailut ja tapahtumatkin ovat jääneet vähemmälle samasta syystä.

Arkipelagista hankittu vahva pohja auttoi Oliviaa pääsemään myös kansallisoopperan balettikoulun kolmivuotiseen Erikoiskoulutukseen, johon hän osallistuu nyt kolmatta ja viimeistä vuottaan.

– Koulutukset ovat tosi erilaisia kuin tavalliset tunnit. Niissä on intensiivisiä, pitkiä päiviä, joissa keskitytään paljon tekniikkaan. Koulutukset ovat auttaneet paljon eteenpäin baletin kanssa, Olivia kertoo

Erikoiskoulutuksia on neljä vuodessa. Ne ovat nelipäiväisiä ja kolme niistä järjestetään Helsingissä ja yksi, vielä pidempi koulutus Kuopio tanssii ja soi -tapahtumassa.

– On hauskaa, kun erikoiskoulutuksessa on toinen setti tanssikavereita joka puolelta Suomea. Porukka on osin sama joka kerta, mutta toki sinne otetaan joka vuosi myös lisää väkeä ja osa valmistuu ja jatkaa eteenpäin.

– Olivia on hyvin lahjakas ja monipuolinen tanssija. Olivia on joutunut huomaamaan kuinka paljon aikaa ja voimia ja henkistäkin kanttia tarvitaan, kun tavoitteet ovat korkealla, tanssinopettaja Solveig Ekholm kertoo. – Hän on jaksanut taistella myös vaikeiden asioiden kanssa: kenellekään kaikki ei ole helppoa, vaikka lahjakuuttakin olisi paljon. Onneakin tarvitaan tanssiuralla, koska monet asiat ei ole pelkästään lahjakkuudesta kiinni vaan oikeista henkilöistä, oikeista hetkistä ja paljon siitä, että keho pysyy kunnossa kun raskasta treeniä on tosi paljon.

Balettioppilaitoksen pääsykokeet ovat toukokuussa. Tsemppiä valmistautumiseen!