ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Olivia fokuserar som bäst helt på balett

By 8.2.2019 No Comments

15-åriga Olivia Koskela från Pargas fokuserar i sina dansstudier nu helt på baletten. Olivia avslutar grundskolan kommande vår och söker till en andra stadiets balettdansutbildning vid Finlands nationalopera och -balett.

– I år är det många sökanden på grund av att specialutbildningen har antagit flera dansare än tidigare. På grund av detta får färre sökande studieplats, berättar Olivia.

Reservplanen är gymnasiet, och därefter juridik- eller fysioterapeutstudier vid universitet.

– Dansen kommer oberoende alltid att vara en del av mitt liv.

Olivia, Musikinstitutet Arkipelags månadens elev i februari, dansar som bäst fem kvällar i veckan. Tidigare dansade hon även hiphop och showdance, och har klarat sig fint även i tävlingar, men just nu vill hon koncentrera sig endast på, balett, nutida dans och förberedandet av inträdesförhöret.

Grundstudierna i dans vid Arkipelag hjälpte henne att komma till en specialutbildning vid Nationaloperans balettskola, där hon som bäst deltar för tredje och sista året.

– Utbildningarna är mycket olik de vanliga lektionerna. Det blir långa intensiva dagar där man koncentrerar sig mycket på teknik. Utbildningarna har hjälpt mig att göra stora framsteg i baletten.

Specialutbildningarna ordnas fyra gånger per år och de är fyra dagar långa. Tre av dem ordnas i Helsingfors. Den fjärde utbildningen, som är längre än de andra, ordnas i samband med Kuopio tanssii ja soi -evenemanget.

– Det är roligt att vid utbildningarna träffa nya danskompisar från olika delar av Finland. Dansarna är delvis de samma varje gång, delvis kommer det nya varje år, och en del blir färdiga och fortsätter annanstans.

–    Olivia är en mycket begåvad och mångsidig dansare. Hon har fått upptäcka hur mycket tid och kraft, både fysísk och psykisk, krävs då målsättningarna är höga, berättar läraren Solveig Ekholm. -Hon har orkat kämpa med svåra saker: alla har något som känns svårt trots att man är begåvad. Man behöver även tur i sin danskarriär. Det är inte bara frågan om begåvning, utan rätta personer, rätt tidpunkt och att kroppen håller då man tränar så mycket.

Inträdesförhören till balettskolan är i maj. Kämpa på med förberedelserna!