Musiikkiopisto Arkipelagin kevään 2023 suurproduktio Above tuo ensimmäistä kertaa samalle lavalle tanssioppilaita opiston kaikilta kolmelta alueelta, Paraisilta, Kaarinasta ja Kemiönsaarelta, vieläpä yhdessä liveorkesterin kanssa. Teoksen musiikin on säveltänyt Arkipelagin musiikkitaito-opettaja Roope Kivimaa.
Noin 80 esiintyjän kokonaisuus lähti liikkeelle siitä, että kaksi Arkipelagin opettajaa Solveig Ekholm Paraisilla ja Marianne Petters Kemiönsaarella inspiroituivat samaan aikaan Kivimaan musiikista ja alkoivat työstää siihen koreografioita.
– Kuulin teoksen ensimmäisen kerran Luola soi -kävelykonsertissa ja näin heti musiikin edessäni visuaalisena, Ekholm kertoo. – Musiikki oli todella inspiroivaa, ja on mahtavaa että säveltäjä on oman opiston opettaja ja kollega, hän jatkaa.
Ekholm ehdotti, että tanssijat tekisivät esityksensä livemusiikin tahtiin ja kun selvisi, että myös Kemiönsaarella oli työn alla tansseja samaan musiikkiin, päätettiin yhdistää voimat. Lopulliseen teokseen koreografioita tekee yhteensä neljä Arkipelagin opettajaa, Ekholmin ja Pettersin lisäksi myös tanssinopettajat Katariina Gonzalez ja Hanna-Riikka Nordman ovat mukana produktiossa.
Above esitetään Turussa, Sigyn-salissa 23.3. klo 18.30 ja salin lavan hyvä koko antaa koreografeille myös uusia mahdollisuuksia suurten ryhmätanssien toteuttamiseen.
Säveltäjä Roope Kivimaa oli positiivisesti yllättynyt, että Arkipelagin tanssinopettajat ja tanssijat innostuivat Abovesta ja tarttuivat siihen.
– Kun lähdin työstämään ensimmäistä tee-se-itse -sooloalbumiani alkuvuodesta 2021, kyseessä oli korona-ajan päähänpisto ja sellaisena se oli hyvin yksinäistä puurtamista. Niin paljon kuin siitä nautinkin, en silloin osannut kuvitellakaan, että projekti poikisi tämän kaltaisen tanssiteoksen, Kivimaa pohtii.
Samalla Kivimaalle tarjoutui viimein kunnon tilaisuus saada esitettyä musiikkia livenä muiden soittajien kanssa.
– Jouduin tekemään pieniä muokkauksia itse musiikkiin, nyt kun kaikki esitetään livenä, ilman mitään efektejä tai virtuaalisoittimia. Oli myös mielenkiintoista nuotintaa ensimmäistä kertaa sellaisia osuuksia, jotka alunperin olivat täysin improvisoituja, Kivimaa kertoo.
– Oma lukunsa on kappaleiden järjestys: Albumilla järjestys on mietitty tuon ”pakkasen puolelta plussalle” -ajatuksen mukaan, esimerkiksi Escape edustaa jään murtumista. Kun lähdettiin tekemään tanssiteosta, ymmärsin kuitenkin, että dramaturgian ja biisien järjestyksen täytyy mennä mielekkäästi tanssikoreografioiden ehdoilla. Niinpä, vaikka alkuperäinen ajatus ei sellaisenaan toteudukaan tanssiteoksessa, se ei haittaa kokonaisuuden kannalta. Above-projekti rohkaisee tekemään ehkä jatkossakin musiikkia tanssijoille!
Teoksen tanssit ovat luontoteemaisia, mukana on mm. merten saastumista käsittelevä moderni tanssi, muita lavalla nähtäviä lajeja ovat baletti ja nykytanssi. Teoksessa nähdään ryhmätanssien lisäksi myös koskettava duo ja soolo, jotka kertovat siitä, kuinka me ihmiset ja luonto olemme yhtä, ja meidän tulisi ottaa luonto paremmin huomioon tehdessämme valintoja.
Kuusihenkinen orkesteri koostuu viidestä ammattimuusikosta, joista valtaosa on Arkipelagin opettajia: viulussa Roope Kivimaa, Johanna Schwela, Riikka Lehtimäki, pianossa Henrik Järvi sekä lyömäsoittimissa Mikko Väärälä lisäksi mukana on Arkipelagin pitkäaikainen viuluoppilas, nykyään Turun konservatoriossa opiskeleva Wilma Kurvinen.
Above esitetään osana Lasten musiikkijuhlia, Turun konservatorion ja Turun filharmonisen orkesterin järjestämää koko perheen musiikkitapahtumaa. Esityksen kesto on noin 45 minuuttia.
Stiftelsen Martha och Albin Löfgren on tukenut hankkeen toteutusta.
Above Band vuonna 2022, Luola soi -kävelykonsertti