Skip to main content
Arkipelag

Arkipelagin tanssijat Ruotsin kuninkaalliseen balettiin ja Oopperan balettioppilaitokseen

By 28.9.2022No Comments

Musiikkiopisto Arkipelagin tanssioppilas Wenla Kurvinen on valittu Ruotsin Kungliga Svenska balettskolanin tanssijakoulutukseen. Lisäksi Jolie Liinamaa ja Stella Ake valittiin Oopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutukseen.

4-vuotiaasta saakka Paraisilla, Musiikkiopisto Arkipelagissa tanssinut 16-vuotias Kurvinen muutti Tukholmaan ja aloitti opintonsa modernin nykytanssin tanssijakoulutuksessa tänä syksynä. Koulutus valmistaa ammattitanssijan uralle.

– Koulu vaikuttaa hyvin kansainväliseltä, jännittävältä ja mielenkiintoiselta, Kurvinen ehtii kertoa opintojensa lomasta, – treeniä ja opettajia on paljon.

Myös Ake ja Liinamaa ovat tanssineet Arkipelagissa pienestä saakka. Erikoiskoulutus ei edellytä nuorten tanssijoiden muuttoa Helsinkiin, vaan he voivat jatkaa tanssiopiskeluaan kotipaikkakunnalla ja saavat sen tueksi kurssimuotoista koulutusta kolmesta neljään kertaa vuodessa enintään kolmen vuoden ajan.

Valinta erikoiskoulutukseen tehdään vuosittain Kuopio tanssii ja soi -festivaalin yhteydessä kesäkuussa, jossa 13-vuotiaat Ake ja Liinamaa osallistuivat viiden päivän valmistavalle kurssille.

– Alussa oli melko jännittynyt tunnelma, mutta kurssin edetessä oli vain kiva olla mukana tekemässä sitä mistä tykkää ja tutustua uusiin ihmisiin, joilla kaikilla on sama tavoite, Ake kertoo.

Kurssilla opeteltiin muutamia uusia liikesarjoja ja kerrattiin entuudestaan tuttuja.

– Mielestäni valintatilaisuus tuntui jännittävältä ja haastavalta. Huomasin, kuinka haastavaa baletti oikeasti on ja kuinka monta taitavaa balettitanssijaa Suomessa on, Liinamaa kertoo. – Valintakurssilla opin paljon tärkeitä korjauksia sekä miten voin kehittää jokaista liikettä vielä paremmaksi ja sulavammaksi.

Molemmat olivat tyytyväisiä siitä, että saivat olla mukana noin pitkällä yhtäjaksoisella kurssilla.

–  Oli mahtavaa saada opetusta huippuopettajilta, jotka antoivat tiukkaa mutta rakentavaa palautetta, Liinamaa kiteyttää.

Valmistavan kurssin päätteeksi koitti vihdoin päivä, jota oli kauan odotettu. Valintatilaisuus.

– Oli tiedossa, että heti ensimmäisellä kierroksella osa todennäköisesti karsiutuu pois, joten alusta asti oli tehtävä täysillä. Jännitystä oli totta kai ilmassa, mutta olo oli itsevarma ja luottavainen. Kun kuulin nimeni sanottavan, kun kutsuttiin tanssijoita seuraavalle kierrokselle, oli todella onnekas olo. Jatkokierros sujui yhtä hyvin ja kaiken kaikkiaan valintatilaisuudesta jäi oikein hyvä mieli, Ake kertoo.

Valintatilaisuuden jälkeen tuloksia piti vielä jännittää seuraavaan päivään saakka. Ensimmäiselle EK-kurssilleen Liinamaa ja Ake pääsevät osallistumaan koulujen syyslomalla.

Myös viime vuonna valitut arkipelagilaiset, Lotta Bergman ja Brianna Sandell jatkavat opintojaan balettioppilaitoksen erikoiskoulutuksessa.