Skip to main content
ArkipelagParainen TanssiKaarina Tanssi

Arkipelags dansare till Kungliga Svenska balettskolan och Operans balettläroinrättning

By 28.9.2022No Comments

Musikinstitutet Arkipelags danselev Wenla Kurvinen har valts till Kungliga Svenska balettskolans dansutbildning i Sverige. Dessutom valdes Jolie Liinamaa och Stella Ake till specialutbildningen vid Balettläroinrättningen vid Finlands nationalopera och -balett.

!6-åriga Kurvinen som dansat vid Musikinstitutet Arkipelag i Pargas sedan 4-åring, flyttade i höst till Stockholm och inledde sina studier i modern nutida dans. Utbildningen är förberedande för yrkesstudier.

– Skolan verkar vara mycket internationell, spännande och intressant, hinner Kurvinen berätta mellan sina studier. Mycket träning och många lärare.

Även Ake och Liinamaa har dansat i Arkipelag sedan riktigt unga. Specialutbildningen kräver inte flytt till Helsingfors, utan båda kan fortsätta dansa i sin hemkommun och får undervisning i kursformat tre till fyra gånger per år i högst tre år.

Valen till specialutbildningen görs varje år i samband med Kuopio tanssii ja soi -festivalen som pågår i junimånad. 13 åringarna Ake och Liinamaa deltog under festivalen i en fem dagar lång kurs.

– I början var stämningen ganska spänd, men under kursens gång var det bara så kul att få vara med och göra det man tycker om, träffa nya människor som har samma mål, berättar Ale.

På kursen lärde man sig några nya rörelseserier och repeterade tidigare bekanta.

-Uttagningstillfället kändes spännande och svårt. Jag märkte hur utmanande baletten på riktigt är och hur många kunniga balettdansare det finns i Finland, berättar Liinamaa. – Under kursen lärde jag mig många viktiga korrigeringar och hur jag kan utveckla varje rörelse att bli ännu smidigare och bättre.

Båda var nöjda med att få delta i en så lång kurs utan avbrott.

– Det var härligt att få undervisning av topplärare som gav sträng men uppbyggande feedback, sammanfattar Liinamaa.

Efter den förberedande kursen kom äntligen dagen man länge väntat på. Uttagningstillfället.

– Man visste att en del troligtvis blir utslagna efter den första uttagningen. Det gällde att göra sitt allra bästa genast i början. Det var spänning i luften men jag kände mig självsäker och förhoppningsfull. Då jag hörde mitt namn kallas till följande rond kände jag mig verkligen lycklig. Fortsättningsuttagningen gick lika bra. Allt som allt kände jag mig riktigt nöjd efter uttagningstillfället, berätta Ake.

Efter uttagningen fick man ännu vänta på resultaten till följande dag. Liinamaa och Ake deltar i sin första utbildningsdel under skolornas höstlov.

Även Arkipelags Lotta Bergman och Brianna Sandell, som förra året valdes till specialutbildningen, fortsätter sina studier vid balettläroinrättningen.