Skip to main content
ArkipelagMusiikki

Etäopetus ilahduttaa oppilaita ja kotiväkeä Paraisilla

By 27.4.202029 huhtikuun, 2020No Comments

Musiikkiopisto Arkipelagin oppilaat ja heidän vanhempansa ovat iloisia, että säännöllinen tanssi- tai musiikkiharrastus on saanut jatkua poikkeusoloista huolimatta.

Tanssinopettaja Janika Tuunainen aloittelee tuntiaan Paraisten aikuisbalettioppilaille omassa olohuoneessaan. Ensimmäisenä etäkokoukseen liittyy tanssioppilas Yngve Sjöblom.

– Etätanssitunneista saa irti yllättävän paljon enemmän kuin odotin, Yngve kertoo. – Suurin ongelma itselläni on ehdottomasti ollut tilanpuute kotona. Tämän jälkeen osaa arvostaa vieläkin enemmän avaraa tilaa opetussaleissa.

Ensimmäisen etätuntinsa Janika veti kuvaamalla Youtube- videon ja lähettämällä sen oppilaille kotiharjoittelua varten. Seuraavalla viikolla siirryttiin livetunteihin. Sekä opettaja, että oppilas ovat yhtä mieltä siitä, että livetilanne vaikka vain ruudun kautta, on parempi kuin pelkän kotitehtävän lähettäminen.

– Kotitehtävät jättävät paljon enemmän oman motivaation varaan. Livestriimatuissa tanssitunneissa on kivaa myös se, että pääsee näkemään tanssikavereita kaiken tämän eristyksen keskellä, Yngve kertoo.

– Opettajan näkökulmasta se mihin kiinnittää huomiota on muuttunut, Janika pohtii. – Huomaan puhuvani enemmän jalkaterien käytöstä ja käsien asennosta, mutta esimerkiksi tanssissa tärkeän katseen suunnan kommentoiminen on tällä hetkellä mahdotonta, kun kaikki vilkuilevat koko ajan ruutua.

Myös Paraislainen sello-oppilas, 10-vuotias Hilma Holkko on ollut tyytyväinen livetunteihin.

– Etäsoittotunnit ovat aivan erilaisia kuin tavalliset tunnit. Isoin ero on se, kun ollaan kaukana toisistamme ja nähdään vain pienen ruudun kautta, Hilma kertoo. – Se tässä on kivaa, että kun koulussa ei tarvitse olla niin kauaa, jää enemmän aikaa olla kotona ja harjoitteluunkin on paremmin aikaa.

– Kun tulee uutta tekniikaa mukaan, täytyy olla tarkkana asentojen kanssa, sello-opettaja Samuli Paavilainen miettii. – Ohjaaminen pitää tehdä suusanallisesti ja yrittää näyttää samalla.

Samulia harmittaa eniten se, että yhteissoittofiilistely ei etätunneilla onnistu.

– Sen verran yhteys pätkii, on viivettä ja jommankumman ääni dominoi, että yhteissoitto on mahdotonta. Hilman kanssa ollaan kuitenkin soitettu yhdessä jo niin pitkään, että tiedän jo mitä toisessa päässä tapahtuu. Se on iso etu tässä kohtaa.

Hilman vanhemmat ovat tyytyväisiä, että tekniikka on kehittynyt niin paljon, että etäopetus on ylipäänsä mahdollista.

– Olisi suuri suru, jos tunnit jäisivät kokonaan tauolle näin pitkäksi aikaa.  Lapset oikein odottavat tunteja, ne tuovat vaihtelua kotiarkeen, Hilman äiti Minna Koljonen kertoo.

Kuvassa Hilma Holkko Samuli Paavilaisen etätunilla.