Skip to main content
ArkipelagParainen TanssiKaarina Tanssi

Fyra dansare från Arkipelag valdes till Helsinki Dance Festival

By 29.9.2023No Comments

Fyra dansare från Musikinstitutet Arkipelag har valts till evenemanget Helsinki Dance Festival 2023. Evenemanget som i oktober arrangeras för första gången bjuder på tävlingar, föreställningar, dansvideon och verkstäder med professionella lärare.

– Det nya evenemanget ordnas i Alexandersteatern och tävlingsjuryn består av Finlands främsta danskonstnärer, berättar Musikinstitutet Arkipelags danslärare Solveig Ekholm.

Inez Gonzalez hemma från S:t Karins kom med i serien Ballet Prix direkt från danstävlingen  Estradi, där hon placerade sig på 2:a plats i serien balettsolon för juniorer. Hon valdes detta år även till specialutbildningen vid Nationaloperans balettskola. Den första kursdelen är på höstlovet. 13-åriga Ines uppträder i Helsingfors med en spansk dans ur baletten Coppelia.

Pargasdansarna Lotta Bergman och Stella Ake valdes till samma serie via förhandsuttagning; 14-åriga Lotta uppträder med en variation ur Svansjön och Stella som är i samma ålder uppträder med en dockvariation ur Coppelia. Även Lotta och Stella är med i opernas specialutbildning. Den kursformade utbildningen är tilläggsundervisning som stöder studier på hemorten.

Sonja Sievänen kom via förhandsuttagning till Contemporary Prix med Laura Mäkeläs nutida danskoreografi Olio. 17-åriga Sonja fortsatte från Arkipelag till Tampereen konservatorio, där hon i augusti inledde sina studier till yrkesdansare.

– Musikinstitutet Arkipelags danslinje är rätt så liten, och vi kan vara stolta över de exeptionella tävlingsframgångarna och mängden elever som blivit valda till specialutbildningen och yrkesläroinrättningar de senaste åren. Vi har mycket yrkeskunniga och engagerade lärare som har tätt samarbete med kolleger och även med utomstående danslärare, detta är enormt viktigt och hjälper eleverna, berättar rektor Micaela Sundström.

Helsinki Dance festival arrangeras i Alexandersteatern 1.10.2023. Tiina Myllymäki, Atte Kilpinen, Juha Kirjonen, Vivianne Budsko-Lommi och Annamari Keskinen sitter i tävlingsjuryn både för balett och nutida dans.