ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Fysioterapistuderande skapade en guide för dansare om kroppsmedvetenhet

By 13.11.2019 No Comments

Fysioterapistuderande som jobbat tillsammans med Arkipelags danselever gav ut en guide om kroppsmedvetenhet. Guiden skall hjälpa dansarna att utveckla sin rörelsekontroll samt återhämtning genom att utnyttja olika övningar i kroppsmedvetenhet.

Nyutexaminerade fysioterapeuterna från Åbo Yrkeshögskola, yogaläraren Leea Numminen och dansaren Heidi Johansson, gjorde som slutarbete en guide innehållande självständiga övningar för dansare. Guiden innehåller övningar i förebyggande fysioterapi, psykofysisk fysioterapi, andningsterapi, yoga samt somatik. Det främsta syftet med guiden är att främja dansarnas utveckling av rörelsekontroll samt återhämtning genom olika övningar i kroppsmedvetenhet.

”Vi ville kombinera förebyggande fysioterapi och våra tidigare erfarenheter av rörelse. Vår uppdragsgivare, Musikinstitutet Arkipelag, visade genast intresse för tanken att kombinera förebyggande fysioterapi av idrottsskador med metoder för kroppsmedvetenhet” berättar Numminen och Johansson.

Med övningar i kroppsmedvetenhet kan man främja utvecklingen av rörelsens precision, lugna nervsystemet samt öka danselevens utveckling av självkännedom. Därmed är det ett övningsprogram för att både utveckla förutsättningar för specifika rörelser och för att öka kroppens och psykets välbefinnande.

Bekanta dig med guiden (på finska): https://kehotietoisuusopas.webnode.fi/