ArkipelagMusiikki

Harjoituspäiväkirja antaa pontta Anna Erikan viuluharjoitteluun

Anna Erika Back Paraisilta on Musiikkiopisto Arkipelagin kuukauden musiikkioppilas syyskuussa.

Aktiivinen viuluoppilas pyrkii harjoittelemaan päivittäin ja on löytänyt treenin avuksi hyvän työkalun.

“Löysin internetistä practice journalin, joka auttaa tehokkaampaan harjoitteluun. Siinä kirjoitetaan päivän harjoituskertaa varten kolme tavoitetta ja harjoituksen aikana musitiinpanoja kohdista, joita täytyy vielä työstää tai kysyä opettajalta. Harjoituksen jälkeen annetaan itselle positiivista palautetta ja kirjoitetaan ylös kehityskohteita seuraavan päivän treeniä varten. Olen huomannut, että tämä toimii minulle, olen harjoitellut enemmän ja pidempiä aikoja.”

17-vuotias Anna Erika on aina rakastanut viulun sointia. Ala-asteella hän haaveili soittamisesta ja neljännen luokan aikana perhe löysi Arkipelagin. Anna Erika ilmoittautui kevään pääsykokeisiin.

”Tilanne jännitti etukäteen kovasti, mutta ei lopulta ollutkaan niin paha”, Anna Erika muistelee. Seuraavana syksynä alkoivat viuluopinnot.

Tällä hetkellä Anna Erikan nuottitelineestä löytyy Bachia ja Komarowskia. Musiikki antaa paljon.

“Olen saanut soittamisen kautta uusia ystäviä. Olen myös oppinut ymmärtämään musiikkia ja nauttimaan siitä ihan toisella tavalla kuin ennen soittoharrastusta. Nyt osaan myös arvostaa esiintyjiä enemmän.”

Omien tuntien lisäksi Anna Erika soittaa kahdessa duossa ja käy orkesteriharjoituksissa Kaarinassa.

“Toisten kanssa soittaminen on kivaa. Siitä saa tukea esiintymiseen, omat pikku mokat eivät kuulu. Kaarinan orkesterissa olen vanhin, mutta en tosiaankaan paras. Olen huomannut, että iällä ei ole soittotaidon kanssa niinkään paljon tekemistä kuin sillä paljonko on soittanut.”

Esiintyminen jännittää joka kerta. “Omasta mielestäni en ole itse vielä kovin hyvä esiintymään. Olen hurjan hermostunut aina kun pitää esiintyä. Haaveilen, että jossain vaiheessa uskaltaisin soittaa esimerkiksi jossain vanhempieni juhlissa.”

Opettajan mielestä Anna Erikan taidot riittävät siihen jo hyvin.

“Anna Erika ansaitsee kuukauden oppilaan tittelin, koska hän on tunnollinen ja kunnollinen oppilas, joka tekee aina parhaansa. Hän tykkää haasteista, joten hänelle voi antaa vaikeitakin juttuja kokeiltavaksi”, opettaja Johanna Schwela kehuu.