Skip to main content
Musiikki

Soitinkisa: harppu vai basso?

By 22.10.20202 marraskuun, 2020No Comments

Jokaisen muusikon mielestä oma soitin on paras. Soitinkisa-juttusarjassa asetetaan vastakkain kaksi soitinta ja Musiikkiopisto Arkipelagin opettajat pääsevät kehumaan oman soittimensa parhaita puolia toiseen verrattuna oikein luvan kanssa.

Musiikkiopisto Arkipelagin harppuopettaja Krista Leinon mielestä opettamisen tähtihetkiä on se, kun oppilas soittaa niin hyvin, että sitä on ilo kuunnella.

– Harpun ääni on tosi ihana. Tykkään erityisesti ranskalaisesta harppumusiikista, se on sellaista hyvin perinteistä, romanttista harppumusiikkia.

Krista aloitti musiikkiopintonsa pianon soitolla Huittisten musiikkiopistossa. Harppu tuli mukaan kuvioihin lukioikäisenä ja harpunsoitonopettajaksi, musiikkipedagogiksi hän valmistui Turun ammattikorkeakoulusta.

Seitsemän vuoden opetusuran jälkeen Krsita luonnehtii itseään yhä junioriksi opetusalalla. Oppilaat ovat kaikenikäisiä.

– Jo 5-vuotiaana on mahdollista aloittaa harpunsoitto, kuitenkin myös aikuisena aloittaminen on mielekästä harpun harmonisen soundin ansiosta.

 

Arkipelagin basso- ja bändiopettaja Janne Engblomin muusikon ura alkoi ala-asteella, kun pari kaveria pyysi hänet bändiin soittamaan kitaraa.

– Sanoin, että voin tulla soittamaan bassoa, koska matalat äänet kiinnostivat enemmän.

Siihen aikaan kun Janne aloitti bassonsoiton, koulutusta pop-jazz-puolelle ei ollut edes olemassa.

– Kävin jossain vaiheessa pianotunneilla, mutta basson suhteen olen itseoppinut.

Pari vuotta bassonsoiton aloittamisen jälkeen Janne oli mukana perustamassa Beat-nimistä bändiä, joka lähti nousukiitoon. Paljon keikkoja ja ulkomaankiertueita tehneen bändin ura huipentui vuoden 1990 Euroviisuihin.

– Siihen aikaan oli mahdollista olla pinnalla vain muutaman vuoden ja sen jälkeen oli ihan out. Rakastan musiikkia niin paljon, että päätin satsata musiikkiin monipuolisesti yhden bändin sijaan.

Beat jäi, mutta päätös kannatti. Euroviisuja seuranneen kolmenkymmenen vuoden aikana Janne on tehnyt musiikkia kapellimestarina teattereissa, sovittajana, säveltäjänä ja yli 6000 keikkaa muusikkona. Jossain vaiheessa häntä alkoi kiinnostaa jazz ja sen seurauksena hän perusti Janne Engblom -trion, joka on yksi niistä bändeistä, joiden kanssa hän nykyään keikkailee. Arkipelagissa Janne on opettanut jo 10 vuotta.

Millaisia soittimia harppu ja basso sitten ovat ja mitkä niiden erot ovat?

Janne: Musiikki on makuasia ja tunneasia. Musiikin tehtävä on herättää tunteita, ilon, surun, haikeuden… mitä tahansa. Ja tietyille ihmisille joku soitin herättää tiettyjä tunteita ja muille toisia. Henkilökohtaisesti olen itse aina ollut viehättynyt matalista äänistä ja siksi basso oli minulle luonteva valinta.

Krista: Hyvin sanottu. Musiikki on tunneasia ja itselle sopiva soitin löytyy juuri itseä kiinnostavien asioiden kautta. Harpussa on pehmeä ääni ja se sopii hyvin monenlaisen musiikin soittamiseen. Se on monipuolinen, sillä voi soittaa sekä melodiaa että harmoniasäestystä ja sitä voi käyttää vähän lyömäsoittimenakin. Sen vahvuuksia ovat monipuolisuus ja kaunis ääni.

Janne: Soitinvalinta voi olla myös luonnekysymys. Olen aika voimakastahtoinen ihminen ja basso luo musiikin pohjan. Bassolla on iso rooli, se luo sekä harmonisen että rytmisen pohjan kokonaisuudelle.

Krista: Harpun äänestä ja sen luonteesta voisi sanoa, että se on hyvin rauhoittava, kappaleesta riippuen tietysti.

Janne: Tämä on myös itsetuntemuskysymys, valittu soitin toisaalta varmasti vaikuttaa ihmisen kehittymiseen ja siihen mistä musiikista tykkää. Mutta lähtökohta on kuitenkin se, että jokaisessa soittimessa, musiikkityylissä on oma hienoutensa, ja uteliaan muusikon rooli on tutustua, uida siinä ja oppia. Jos sinua kiinnostaa pop-, rock-, jazz-musiikki tai bändissä oleminen, silloin basso on hyvä soitin. Uskon, että harppu on enemmän yksin soittamiseen ja orkesteriin. Bändiin harppu ei ole ensimmäinen valinta.

Krista: Harppuakin voi hyvin käyttää bändeissä, mutta se vaatii sitä, että suuntautuu kevyeen musiikkiin. Se vaatii taitoa ja asialle omistautumista.

Janne: Sekä basso että harppu ovat marginaalisoittimia siinä mielessä, että eivät ole kaikkein suosituimpia, mutta tänä päivänä soittimien roolit muuttuvat koko ajan. Basso alkaa olla solistinen soitin, mitä se ei 20 vuotta sitten ollut.

Krista: Soittaja voi vaikuttaa myös itse siihen, antaako omalle soittamiselleen solistisen roolin.

Janne: Basso on loppujen lopuksi erittäin luova soitin, siinä saa improvisoida paljon, elää musiikin mukana.

Krista: Harpun kanssa pääsee orkesteriin esim. arkipelagissa jo tosi nuorena. Jo eka-tokaluokkalaiset pääsevät esiin orkesterissa. Nykyään pyritään luomaan enemmän ja enemmän mahdollisuuksia yhteissoittoon.

Janne: Nykyään sähkövahvistettuja bassoja ja kitaroita on tullut myös klassiseen musiikkiin ja se on entistä hyväksyttävämpää. Nyt basistitkin ovat liidereitä siinä mielessä, että soittavat melodiaa.

Krista: Jos harpisti on bändissä, se mitä bändi soittaa, pitää rakentaa harpun ympärille. Eli harpusta tulee liidi. Yleensä muuten ei osata sovittaa harpulle hyviä stemmoja. Yhteistä näille soittimille on, että harpistit ovat aiemmin olleet enemmän naisia ja basistit miehiä, mutta ero on alkanut tasoittumaan molemmissa.

Janne: Basisteille myös löytyy aina tilaa bändissä. Basisteja on sen verran vähän, heitä tarvitaan joka paikassa.

Krista: Piste harpun eduksi: harppu sopii erinomaisesti aikuisen aloitettavaksi. Kun se on viritetty, siitä ei pysty saamaan rumaa ääntä, joten sitä on erittäin mielekästä aloittaa soittamaan koska tahansa.

Janne: Bassokin on kiitollinen soitin siinä mielessä, että alku on yleensä aika helppo. Muutaman soinnun kanssa voi soittaa jo monta biisiä. Alussa pääsee kärryille ja saa onnistumisen tunteita melko helposti, mutta kuten aina soitinten kanssa, siinä joutuu tekemään paljon työtä, että etenee hyväksi soittajaksi.

Krista: Tämä on yhtäläistä molemmille soittimille.

Janne: Jos haluaa hyväksi muusikoksi, yleensä jonkun esikuvan löytäminen auttaa: ”wau, tältä haluaisin kuulostaa”. Tavoitteen löytyminen auttaa jaksamaan treenata.

 

Johtopäätös: mikä onkaan paras soitin?

Janne: Näköjään basso on ykkönen, harppu kakkonen ja sitten tulee muut. 😀
Krista: Kai sen ratkaisee äänimaailma, josta itse tykkää.
Janne: Aivan, jokaisen sisäinen maailma. Mun maailmassa basso ja sun maailmassa myös basso, eikö niin, Janne nauraa.
Krista: 😀
Janne: Arkipelagisa on vain hyviä soittimia, kunhan valitsee basson tai harpun.