Musiikki

Instrumentduell: Harpa eller bas?

By 22.10.2020november 2nd, 2020No Comments

För musikern är det egna instrumentet det bästa instrumentet. I kommande instrumentdueller möts två helt olika instrument och Musikinstitutet Arkipelags lärare får med lov berömma och berätta det bästa sidorna i det egna instrumentet gemfört med det andra.

Musikinstitutet Arkipelags harplärare Krista Leivo berättar att stjärnstunderna i undervisningen är då eleven spelar så fint att det är glädjande att lyssna på det.

– Harpans klang är mycket förtjusande. Jag tycker speciellt mycket om fransk harpmusik, den är mycket traditionell och romantisk.

Krista inledde sina musikstudier med piano vid Huittisten musiikkiopisto. Harpan kom med i bilden under gymnasieåren och hon utexaminerades som harplärare och musikpedagog från Åbo Yrkeshögskola.

Efter sju år av undervisning betraktar Krista sig fortfarande som junior inom läraryrket. Hon undervisar elever i alla åldrar.

– Det är möjligt att börja spela harpa redan som 5-åring. Harpans harmoniska sound lockar även vuxna att börja spela.

 

Arkipelags bas- och bandlärare Janne Engbloms musikerkarriär började redan i lågstadiet då två kompisar frågade om han ville komma med och spela gitarr i ett band.

– Jag svarade att jag kan komma med och spela bas, låga toner intresserade mera.

Då Janne började spela bas fanns det ännu ingen utbildning inom pop-jazz musik.

– I något skede tog jag pianolektioner, men jag är självlärd basist.

Ett par år efter att han börjat spela bas var han med och grundade bandet Beat som snabbt tog fart. Bandet hade mycket spelningar och turnéer utomlands och bandets karriär kulminerade i deltagande i Eurovisionerna 1990.

– Under den tiden var det möjligt att hållas på toppen enbart under några år, sedan var man helt out. Jag älskar musik, och i stället för att bara spela i ett band beslöt jag att satsa på musik på ett mer mångsidigt sätt.

Han lämnade Beat och har inte ångrat beslutet. Under de trettio åren Janne följt med Eurovisionerna har han jobbat som kapellmästare i teatrar, fungerat som arrangör, låtskrivare och som musiker med 6000 spelningar i bagaget. I något skede började jazzen intressera honom, och han grundade bandet Janne Engblom-trio som är ett av flera band som han för tillfället har spelningar med. Janne har undervisat i Arkipelag redan i 10 år.

Hurdana instrument är då harpan och basen och hur skiljer de sig från varandra?

Janne: Musik är en smak- och känslosak. Musiken skall väcka känslor, glädje, sorg, vemod…vad som helst. Ett instrument väcker olika känslor i olika människor. Personligen har jag alltid varit imponerad av låga toner, därför var basen ett naturligt val för mig.

Krista: Bra sagt. Musik handlar om känslor.  Man hittar det rätta instrumentet via saker som intresserar en. Harpan har en mjuk ton och man kan spela mängder olika slags musik på den. Den är mångsidig, man kan spela melodi och harmonier och man kan använda den även lite som ett slagverk. Harpans starka sidor är mångsidighet och en vacker klang.

Janne: Att välja instrument kan också vara en personlighetsfråga. Jag är en rätt så viljestark människa och basen skapar botten i musiken. Den har en stor roll och skapar både den harmoniska och rytmiska  grunden för en helhet.

Krista: Harpans ton och personlighet är mycket lugn, beroende naturligtvis på musikens karaktär.

Janne:  Det här är även en fråga om självkännedom. Instrumentet man valt påverkar säkert människans utveckling och hurdan musik man gillar, men utgångspunkten är ändå det, att varje instrument och musikstil har sin egen charm och den nyfikna musikerns roll är att bekanta sig med den, simma i den och lära sig. Om du är intresserad av pop-, rock-, jazzmusik eller att spela i band, är basen ett bra instrument. Jag tror att harpan är mer ett solo- och orkesterinstrument. Harpa är inte ett instrument man väljer om man vill spela i band.

Krista: Även harpan kan utmärkt användas i band, men det krävs att man inriktar sig på lätt musik. Då behövs det skicklighet och engagemang.

Janne: Både basen och harpan är marginalinstrument, de är inte bland de allra mesta populära. Men i dag förändras instrumentens roller ständigt, och basen är ett mycket mera solistiskt instrument i dag än vad den var för 20 år sedan

Krista: Spelaren kan även själv påverka om hen ger en solistisk roll till det egna spelandet.

Janne: Basen är egentligen ett mycket kreativt instrument, man kan improvisera mycket och leva med i musiken.

Krista: En elev redan i klass 1 och 2 kan i Arkipelag spela med i orkester. I dag strävar man till att skapa fler och fler samspelsmöjligheter.

Janne: I dag ser man el-basar och -gitarrer även inom klassisk musik och det är allt mer accepterat. Nu är basisten också i det avseende ledare, då den får spela melodi.

Krista: Om harpan spelar i ett band måste bandet bygga upp musiken runt den, dvs. harpan blir ledaren. Vanligtvis har man inte kunskapen att arrangera bra stämmor för harpa. Gemensamt för dessa två instrument är, att tidigare har harpspelare mestadels varit kvinnor och basister män, men man har sett en ändring i det.

Janne: För basister finns det alltid rum i ett band. Det finns rätt så lite basister, de behövs överallt.

Krista: Ett poäng till harpan: harpan klingar genast utmärkt för en vuxen nybörjare. Då den är stämd kan man inte få en ful ton ur den, så den är mycket trevlig att börja spela när som helst.

Janne: Basen är också i det avseende ett tacksamt instrument, början är vanligtvis rätt så enkel. Man kan spela många låtar bara med några ackord, man kommer bra i gång och får lätt känslan av att lyckas. Men som alltid med instrument kräver det mycket jobb innan man blir en bra spelare.

Krista: Det här gäller båda instrumenten

Janne: Om man vill bli en bra musiker hjälper det att hitta en förebild: “wow, så där vill jag också kunna spela”. Att ha ett mål hjälper en att orka träna.

Slutsats: vilket instrument är då bäst?

Janne: Basen är uppenbarligen nummer ett, harpan nummer två och sedan kommer resten. 😀
Krista: Kanske ljudvärlden man själv tycker mest om avgör det
Janne: Exakt, var och ens inre värld. I min värld basen och i din värld även basen, eller hur, skrattar Janne.
Krista: 😀
Janne: Arkipelag har många bara bra instrument, bara man väljer basen eller harpan.