ArkipelagMusiikki

Harvinaiset soittimet Arkipelagissa: Harppu

By 1.2.2018 No Comments

– Harpussa parasta on sen ihana, rauhoittava äänenlaatu, sanoo Arkipelagin harppuopettaja Krista Leivo.

Krista on Turun seudun ainoa harppuopettaja. Hän viimeistelee parhaillaan harpunsoitonopettajan (AMK) opintojaan. Opinnäytetyössään Krista tutkii miten leikkejä ja pelejä voi käyttää opetuksessa apuna harpunsoittoa aloittaville 5-vuotiaille.

– Harpunsoiton voi aloittaa lapsesta riippuen jo 5–6-vuotiaana. Alussa opetus on hyvin leikinomaista. Tunnilla leikitään, lauletaan, välillä soitetaan. Opetus etenee oppilaan oman keskittymiskyvyn mukaan, Krista selventää.

Krista tykkää kovasti 5-vuotiaista oppilaista.

-He ovat mielenkiintoisia tapauksia, motivoituneita ja innokkaita soittamaan. Soitin on sen verran erityinen, että oppilaat ovat lumoutuneita sen äänestä. Ehkä siksi kaikki oppilaani ovat niin motivoituneita, Krista pohtii.

Oppilaat löytävät harpun usein soitinesittelyiden kautta. Niissä yleensä pääsee myös kokeilemaan soittamista.

– Oppilaiden kannalta harpussa hienoa on se, että harpusta lähtee heti kaunis ääni. Siihen ei tarvita ensin monen vuoden harjoittelua.

Harpunsoiton voi hyvin aloittaa myös aikuisena.

– Minulla on kolme yli 50-vuotiaana aloittanutta harppuoppilasta. Harppu on siitä kiitollinen soitin, että sillä voi tehdä monenlaisia juttuja heti alussa.

Harppuopettaja Krista Leivon soittoa tullaan näkemään kevään aikana erityisesti Kemiönsaarella. Arkipelag-viikolla (vko 11) on harpun ja tanssin yhteisesitys, lisäksi Krista käy tekemässä soitinesittelyjä kouluissa ja musiikkileikkikouluissa. Krista konsertoi myös Västanfjärdin uudessa kirkossa 13.4. Katariina Lehtisen (huilu) & Iina Kivimäen (harppu) kanssa.

Juttusarja käsittelee harvinaisempien soitinten opetusta Arkipelagissa. Seuraavana vuorossa on oboe.

 

Video: Harppumatinea Turun Konservatoriolla 8.11.2017. Lavender’s Blue Fantasy (trad. / Flavio Gatti). Mukana Musiikkiopisto Arkipelagin ja Turun konservatorion harppuoppilaita sekä kanteleoppilaita. Kuvaus: Karen Fey.

Krista Leivo on Turun seudun ainoa harppuopettaja

18-vuotias Stella Miettinen opiskelee harpunsoittoa Kristan johdolla Musiikkiopisto Arkipelagissa