Arkipelag

Släpp loss, låt dig förtrollas och bli stilla under Arkipelagveckan 25–29.3.2019

By 13.3.2019 mars 18th, 2019 No Comments

I slutet av mars får Musikinstitutet Arkipelag omväxling i sin vardag då Arkipelagveckan kör i gång. Under veckan ordnar institutet konserter, föreställningar och verkstäder där elever, lärare och alla andra kulturhungriga från Pargas, S:t Karins och Kimitoön kan samla på upplevelser, nya perspektiv och inspiration!

Programmet under Arkipelagveckan avviker från en vanlig undervisningsvecka. Fråga din lärare om du har lektion.

S:t Karins

Arkipelagveckan kör i gång med Pianoaura tävlingens priskonsert i S.t Karins kyrka måndagen 25.3 kl. 19. De unga pianisterna Kaisa Kaartinen, Arwen Lu, Edgar Seferyan, Samuel Ahonen och Väinö Viljanen uppträder på konserten. Alla dessa deltog i Pianoaura tävlingen i slutet av januari där tävlingsjuryn lyfte fram och belönade dem.

I lärarkonserten på tisdagen får vi lyssna till kammarmusikens godbitar i olika  duo- och trio sammansättningar. Konserten ordnas på tisdagen 26.3 kl. 18 i Arkipelags utrymmen. Man får lyssna till musik av Haydn, Cui och Granados. Den rätt så korta konserten passar även för yngre konsertpublik. Lärarna berättar under konserten både om vad musiken handlar om och även om deras instrument: flöjt, violin, cello, piano och gitarr.

I onsdagens konsert Död och förlovning i S:t Karins kyrka kl. 19, får man lyssna till två pianotrion som sägs vara två av pianolitteraturens grundstenar: Dmitri Shostakovits Pianotrio nr. 2 och en sats ur Franz Schuberts Pianotrio Op. 100. Shostakovits tillägnade sin pianotrio till sin avlidne vän Ivan Sollertinsk. Schuberts Pianotrio framfördes för första gången i Schuberts goda vän Josef von Spauns förlovningsfest. Namnet på konserten uppkom från dessa tillägnade verk och det efterliknar även den symfoniska dikten Tod und Verklärung av Richard Strauss.

Krista Leivos harpmusik och Pia-Maria Björkmans berättande, sång och flöjtmusik för lyssnare genom Maija Barics saga Flodens sång i S:t Karins bibliotek på torsdagen kl. 18. Den finskspråkiga sagan lämpar sig för barn i åldern 4–9 år.

Pargas

I Pargas inleds Arkipelagveckan med avslappnad lunchmusik. Riikka och Tuomo Tirronen spelar på tisdagen i Café Hallonblad kl. 12. Senare samma dag kan familjens yngsta barn kasta sig in i musiken i en tvåspråkig musiklekstund i Pargas bibliotek.

En av Arkipelagveckans höjdpunkter är konserten med Sami Saari & trio Engblom-Marjamäki-Suksi i Restaurang Kamu på tisdagkväll kl. 18.30. Sami Saari är en karismatisk sångare och en strålande gitarrist. På konserten utlovas både Saaris egna klassiker och en bunt jazzstandarder.

På onsdagen  har man möjlighet att bli stilla på en yogakonsert i Pargas. Marleene Erdmann och Minea Varho  spelar harpmusik till en tvåspråkig yogalektion som leds av Rimma Joenperä i Rehtis idrottshus kl. 19.30. Det finns begränsat antal platser till yogakonserten, så anmäl dig på förhand »

Arkipelagveckan i Pargas kulminerar i en liedkonsert där Helsinki Lied 2018 -sångtävlingens förstapristagare i B-serien Wilhelmiina Tomasdottir och pianisten Siiri Ylijoki uppträder. Konserten ordnas på torsdagen i Pargas församlingssal kl. 17.30.

Kimitoön

På Kimitoön får man lyssna till pop och rockmusikens vassaste hits i jazzformat på onsdagen 27.3 kl. 18. Engblom-Marjamäki-Suksi bjuder på glatt fyrverkeri av rytm och improvisation. Pop goes Jazz!

I den flerkonstnärliga Kohtaamisia-föreställningen på Kimitoön i Villa Lande på torsdagen 28.3 kl. 18, undersöker man människors växelverkan och hur man hanterar sig själv. I föreställningen framför dansaren Sirje Laukkanen-Garza och dockteaterkonstnären Pauliina Vesslin en kombination av fotokonst, skuggteater och dans. Musiken är skriven av LauNau, som även livar upp ljudvärlden med att spela live. Föreställningen räcker 45 minuter.

Alla Arkipelagveckans konserter och föreställningar har fritt inträde.

Arkipelagveckans program »