Arkipelag

Två Arkipelagdansare med i MGP

By 27.8.2020No Comments

Två Arkipelagdansare deltar i årets MGP, dvs. sångtävlingen Melodi Grand Prix som kan ses på Yle Fem -kanalen. Varje år väljs tio dansare som uppträder som bakgrundsdansare för de tio finalisterna. På grund av Corona ordnades provdansen i mars som videouttagning. 14 åriga Sonja Sievänen och 11 åriga Emmi Kanerva deltog i uttagningen.

– För videouttagningen bandades en video där man fritt fick improvisera till den första delen av musiken. Därefter fortsatte man med en färdig given koreografi, berättar Emmi. – Beslutet om de utvalda meddelades per e-post.

Sonja har dansat redan i elva år i Arkipelag. Balett, jazz, nutida dans, rytmisk gymnastik och showdans, alla dessa hittas i hennes läsordning kommande läsår.

Emmi har tidigare varit gymnast och böt för två år sedan om till dans. I år kommer hon att delta i lektioner i balett, akrobatik, showdans, nutida dans och rytmisk gymnastik.

I augusti deltog flickorna i MGP-lägret där man fick öva koreografier som framförs som bakgrund till sångerna i direktsändningen 10.10.2020.

– Lägret började med stillbildsfotografering i Yle:s utrymmen i Helsingfors. Därifrån åkte vi till Karis där det egentliga lägret började följande dag, berättar Sonja. – Vi fick veta vilka som uppträder i det olika låtarna och koreografierna gicks igenom i snabb takt.

Egentligen var det inte så mycket dansundervisning på lägret, utan man bandade in koreografierna och dansarna övade dem för det mesta självständigt men även två gånger tillsammans med sångarna. Under lägret togs det även mått för scenkläder.

– Det var super skojigt på lägret. Det var roligt att det också fanns något annat än dansträningar, t.ex. disco, berättar Emmi.

Båda flickorna är med i två danser. Senare övas det in ytterligare en tredje, dansarnas egen dans. Flickorna kommer regelbundet under hösten att öva på koreografierna så att de inte glömmer dem till direktsändningen i oktober.