ArkipelagMusiikki

Konserter för renare stränder

By 26.3.2019 april 4th, 2019 No Comments
Musikinstitutet Arkipelag ordnar tillsammans med Åbonejdens musikinstitut två konserter där man samlar intäkter för att skydda miljön. Instituten vill väcka barn och unga samt även andra byggdens invånare att allt mer tänka på sitt eget agerande ur miljöns synvinkel.
Arkipelags bas- och bandläraren Janne Engblom var idékläckaren till välgörenhetskonserterna.
– För tre år sedan fick jag idén att bandkonserterna kunde vara något lite mer: att lära eleverna att uppleva glädjen i att ge och att alla kan ha möjlighet att påverka. Välgörenhetskonserten ordnas nu för tredje gången. Denna gång deltar även Åbonejdens musikinstitut, Ämnet är kanske det viktigaste av alla: konserter mot och för klimatförändring och att våra barna skall ha en framtid, funderar Engblom.
Musikinstitutet Arkipelags konserten Save our Sea ordnas i Pargas Idrotts- och Ungdomsgård PIUG 3.4. kl. 18.30. I konserten uppträder över 50 11-17 åriga musikinstitutelever. Eleverna samlar i förväg företagssponsorer för att öka välgörenhetskonserternas intäkter.
Spelmusikkonserten med Åbonejdens musikinstitutet ordnas 11.4 kl. 19 i institutets konsertsal (Mästargatan 2, Åbo). Olika sammansättningar, allt från Big Band till enskilda sångelever, spelar musik från Super Mario till Call of Duty och från Sims till Zelda.
Konserternas intäkter går oavkortat till Håll Skärgården Ren r.f. Båda konserterna har fritt inträde och det är frivilligt att skänka ett bidrag. Man kan t.ex. bidra med att köpa konserternas programblad, lägga ett bidrag i insamlingsskrinet eller göra en inbetalning till HSR rf:s konto FI42 6601 0010 5173 99 (Ålandsbanken) med referensen Save our Sea.
Intäkterna går till Siisti Biitsi -strandstädningsprogrammet, vilket syfte är att städa stränder med hjälp av medborgare, väcka intresset för skräpsituationen
och samla information om hur stränderna mår. Programmet har under den senaste tiden utvecklats även i miljöfostran syfte genom samarbete med skolor.
”Det viktigaste målet med Siisti Biitsi är för tillfället att öka miljöfostran så att de unga lär sig i ett tidigt skede att respektera naturen och därmed använda sig av de hjälpmedel som förhindrar nedskräpning. Vi har i Finland en avfallshantering av högsta kvalitet och mångsidiga möjligheter till återvinning. Dess betydelse bör man betona allt mer för att förhindra nerskräpning”, säger Atte Lindqvist, projektkoordinator för Håll Skärgården Ren rf.