ArkipelagMusiikkiKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Läsårets 2017–2018 höjdpunkter

By 5.6.2018 juni 20th, 2018 No Comments

Vilket fartfyllt och händelserikt läsår!

Redan i september hade Arkipelags elever, efter 1 ½ månad av träning, möjlighet att uppträda för en stor publik, då Skolorna tillsammans -evenemanget ordnades i Pargas. Arkipelag skötte musikprogrammet där 2000 skolelever och 200 lärare firade med temat Finland 100.

Ett av höstens höjdpunkter var det två dagar långa Dancestation evenemanget och -tävlingen, som i november samlade hundratals unga dansare till Pikis.I evenemanget dansade även Atte Kilpinen från Nationaloperans ungdomsgrupp. Se bilder!

Arkipelag deltog i Finlands självständighets jubileumsårets program genom att i november ordna en egen Finland 100 –temavecka där lärare, elever och inbjudna gäster uppträdde på femton olika konserter i Pargas, S:t Karins och Kimitoön.

I början av december publicerade Arkipelag sina nya internetsidor och aktiverade sig i sociala medier. Arkipelags Facebook-sida har för tillfället 639 följare och det nya Instagram kontot 174 följare. Arkipelag har även regelbundet börjat skicka nyhetsbrev via nätet. Följ oss du också: @arkipelagmusik

En av höjdpunkterna i december var Framtidsfabriken i Pargas. Arkipelags dans- och instrumentelever deltog i en tvärkonstnärlig Framtidsfabriks-utställning/uppvisning, där man fick se och uppleva barns och ungas tankar om framtiden.

Under läsåret fick gitarreleverna chansen att delta i Stora gitarrorkestern. Omkring hundra gitarrister imponerade publiken med konserter i Åbo och Esbo.

I februari startade Arkipelag en egen Youtube-kanal, där man fick följa med bandelevers förberedelser för en stor välgörenhetskonsert. Se videon!

I mars ordnades Arkipelag-veckan där elever fick göra musikresor till konserter och uppvisningar med proffsmusiker. Arkipelags lärare och inbjudna gäster höll konserter på alla verksamhetsorter och de besöktes av tillsammans ca. 1300 åhörare! Se bilder!

Pargas dansare skördade framgångar i tävlingar och evenemang. Det var en fin prestation av Pienten kananpoikien tanssi att komma med i varje större nationella tävling som ordnas i Finland. För den rytmiska gymnastiken var året också en succeé: antalet elever ökade och gymnasterna lyckades väl i tävlingar.

Även föräldrar aktiverade sig i Pargas och S:t Karins genom att i april grunda en föräldraförening för dansavdelningen. Föräldrarna var till stor hjälp då man ordnade Dancestation och Dansmaraton -dansföreställningarna.

See me -välgörenhetskonserten i Pargas var en av höjdpunkterna i april. I konserten uppträdde dansare och 12 band, tillsammans ca. 40 elever. Eleverna samlade 1400 € till Mannerheims Barnskyddsförbund, för att hjälpa barn med risk för utstötning i Åboland. Se bilder!

På Kimitoön var ett av årets höjdpunkter danspjäsen Kejsarens nya kläder. Den nya versionen av en gammal klassikersaga visades tre gånger i maj. Se bilder!

Violintrion Trio Legato från S:t Karins lyckades fint i Nuori kulttuuri Sounds regionala uttagning och kom vidare till finalen i maj i S:t Michel.

Under året förnyade musikinstitutet även sitt instrumentutbud, då man planerade en studiehelhet för ukulele och den första eleven med ukulele som huvudämne inledde sina studier. Ukuleleorkestern Arkileles bildades i S:t Karins och den uppträdde för första gången i maj.

Förutom detta har elever och lärare uppträtt på många olika tillfällen, bland annat på åldringshem, i skolor, kyrkor, på offentliga platser samt deltagit i kurser och verkstäder.