Skip to main content

Kukaan ei vielä syksyllä osannut arvata, millainen lukuvuodesta tulisi. Etäopetusjakso jää mieliin erilaisena kokemuksena ja esimerkkinä siitä, että kaikki on mahdollista, kun yhteinen rakkaus musiikkiin ja tanssiin kantaa!

Eikä näitä kohokohtia tietenkään olisi, ellei taustalla olisi arvokasta ja tärkeää perustyötä musiikin- ja tanssin opetuksen parissa.

Huilu vai harmonikka?
Nina
: Huilu on niin kevyt soitin, että oppilas voi kuljettaa sitä repussa ja polkea itse pyörällä soittotunnille.

Samuli: Auts, paha aloitus! Joo, harmonikan kanssa pitää käydä salilla, mutta hyvä puoli, on että sitten on myös paremmassa kunnossa!

Soitinkisa on leikkimielinen juttusarja, jossa opettajat pääsevät kehumaan oman soittimensa parhaita puolia oikein luvan kanssa. Lue huiluopen & haitariopen mittely »

Dancestation veti yli sata tanssijaa Kaarinaan
Marraskuussa Arkipelagin ja Kaarinan kaupungin järjestämä kaksipäiväinen tanssitapahtuma ja -kilpailu Dancestation kokosi nuoria tanssijoita Piikkiöön. Omien opettajien sekä vierailevien tähtien, Mikko Makkosen ja Lotta Hämäläisen tanssitunnit vetivät salit täyteen niin Arkipelagin kuin muidenkin koulujen oppilaista. Arkipelagin tanssijat pärjäsivät upeasti myös itse kilpailussa!
Katso kuvat ja tulokset »

Teemaviikon yhteistyöprojektit innostivat
Marraskuun alussa vietetyn teemaviikon aineena oli Yhdessä-Tillsammans. Opettajat suunnittelivat teemaviikolle poikkitaiteellisia työpajoja, joissa sekoittuvat uudet tekniikat, eri instrumentit, musiikki ja tanssi, muskari ja kuvataide… Teema oli onnistunut ja yhteistyöprojektit olivat niin hauskoja, että myös tulevat teemaviikot tulevat todennäköisesti mukailemaan tämänkertaista. Katso kuvat »

Valtakunnallista tanssimenestystä
Eeva Hyvärilä hyväksyttiin Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen erikoiskoulutukseen. Lisäksi Kajsa Lindström ja Wenla Kurvinen etenivät toiselle luokalle ja Olivia Koskela valmistui kolmen vuoden opiskelun jälkeen.
Estradi-tanssikilpailussa marraskuussa kisaryhmä DanceG1rls vei toisen sijan sekä showtanssi- että balettikategorioissa Ähäkutti- ja Välitunnilla-koreografioillaan ja kisaryhmä MinimiDancers sai kunniakirjan Selätys-koreografialla. Lisäksi soolosarjoissa pärjäsivät Eeva Hyvärilä, Wenla Kurvinen, Brianna Sandell ja Sonja Sievänen.
MinimiDancersin baletti Umbrella valittiin videokarsinnan kautta Kajaani Dance -festivaalin Uudet Tanssit -koreografiakatselmukseen. DanceG1rls valittiin esiintymään Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin Tanssioppilaitokset On Stage -tapahtumassa sekä Oulun Arktiset askeleet -tapahtumassa. Tiukan esikarsinnan vuoksi ainoana varsinais-suomalaisena kilpaillut Eeva Hyvärilä palkittiin kannustuspalkinnolla Valtakunnallisessa Balettikilpailussa helmikuussa. Toukokuussa Sonja Sievänen valittiin 100 tanssijan joukosta Svenska Ylen MGP-ohjelmaan.

Korona toi etäopetuksen
Musiikkiopisto Arkipelag siirtyi korona-pandemian vuoksi 16.3. etäopetukseen, joka pyrähti käyntiin hyvin lyhyellä varoitusajalla. Opettajat saivat vapaat kädet sopia ja valita yhdessä oppilaiden kanssa parhaaksi katsomansa välineet, ohjelmat, työskentelytavat ja -ajat. Soitto- ja laulutunnit pidettiin enimmäkseen videoyhteyden kautta, tanssinopetus oli yhdistelmä tehtäviä, videoita ja livestreemattuja tunteja ja pienen tuumaustauon jälkeen myös muskaritunteja päätettiin livestreemata koko kevät. Lue miten etäopetus kulki Kemiönsaarella », Paraisilla » ja Kaarinassa »

Arkipelag-viikon etäkonsertit
Koronan vuoksi kaikki kevään tapahtumat jouduttiin perumaan, myös Arkipelag-viikko. Kaksi opettajakonserttia kuitenkin järjestettiin etänä. Kaarinan kirkossa kuvatussa Kiveen piirtynyt — suomalaisia yksinlauluja ja Pauliina Isomäen pianoteoksen kantaesitys -konsertissa esiintyivät altto Anita Franklin ja pianisti Saana Iljin. Arkipelagin salissa Paraisilla kuvatussa konsertissa pianisti Markus Ollila esittää Chopinin etydit op. 10 ja op. 25.

Molemmat konsertit ovat edelleen katsottavissa »

Opistoon hankittiin uusi vipuharppu
Musiikkiopisto Arkipelag sai tänä keväänä soitinriveihinsä vahvistusta, kun vipuharppu Odgen matkusti Pohjois-Amerikasta Hollannin kautta Suomeen ja tuli osaksi Arkipelagin soitinperhettä. Odgen on herkkä tyyppi, joka tarvii paljon hellyyttä, huoltoa ja rakkautta.

Haastattelussa Odgen paljastaa millaista on harpun elämä »

Kemiönsaaren tanssiketjuvideo ihastutti
Kemiönsaarella kevään ehdoton kohokohta paljon myönteistä media- ja nettiyleisöhuomiota herättänyt tanssiketjuvideo »

Viimeisenä tanssitapahtumana ennen koronaa Kemiönsaarella ehdittiin järjestää helmikuun Omat tanssit -näytös, jossa oppilaat esittivät omia koreografioitaan. Katso kuvat Facebookista »

Videokevätkonsertti
Koska kevätkonsertteja ei voitu tänä vuonna järjestää, tehtiin kaikkien kolmen alueen yksi yhteinen videokonsertti.

Myös kitaristit ja ukulelistit innostuivat tekemään omat kevätkonserttinsa.

Katso konsertit »

Valmistuvien tanssiesityksiä
Koronakeväästä johtuen tanssijatkaan eivät päässeet tänä vuonna esiintymään kevätnäytöksissä. Sen sijaan osa perusopinnoista valmistuvista tanssioppilaista teki virtuaalisia päättötöitä.
Katso tanssivideot, oppilaiden itse kirjoittamat esittelyt itsestään sekä Arto Kunnolan valokuvanäyttely tanssijoista »

Näiden lisäksi oppilaat ja opettajat ovat tehneet paljon muitakin esiintymisiä ja videoita lukuvuoden aikana. Jokainen kokemus musiikin ja tanssin parissa on arvokas, oli se pieni tai suuri.

Eikä näitä kohokohtia tietenkään olisi, ellei taustalla olisi arvokasta ja tärkeää perustyötä musiikin- ja tanssin opetuksen parissa.