Skip to main content

Arkipelagin tanssijat Ruotsin kuninkaalliseen balettiin ja Oopperan balettioppilaitokseen

Sykssyn 2022 aluksi kuultiin iloisia uutisia: Musiikkiopisto Arkipelagin tanssioppilas Wenla Kurvinen aloitti tanssijakoulutuksen Ruotsin Kungliga Svenska balettskolanissa. Lisäksi Jolie Liinamaa ja Stella Ake aloittivat Oopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutuksessa. Siellä jatkoivat opintojaan myös edellisvuonna valitut arkipelagilaiset, Lotta Bergman ja Brianna Sandell.

Projektiviikolla laaja kattaus yhdessä tekemistä ja kokemista

Tämän vuoden projektiviikko oli poikkeuksellisen laaja. Se sisälsi upeita ammattilaisesityksiä, joilla kaikilla oli myös Arkipelag-kytkös kuten Grammy-palkittu pianovirtuoosi Marian Petrescun esiintyminen opiston opettajista koostuvan Arkipelag-trion kanssa, piano-opettaja Markus Ollilan Chopinin etydit -konsertin ja opiston tanssinopettaja Katariina Gonzalezin koreografioima Viittomakielinen tanssiteatteri Giselle. Oppilaat puolestaan esiintyivät Bandaid2-bändikonsertissa, jonka tuotot, 806 €, tilitettiin Unicefille Ukrainan lasten hyväksi. Lisäksi projektiviikko tarjosi pitkän listan työpajoja, jotka sisälsivät mm. äänitystä, improvisaatiota, kansanmusiikkityöpajan ja monenlaisia yhteissoitto ja -laulukokoonpanoja.

Musicture 2 hurmasi Kemiönsaarella

Upeita elämyksiä saatiin myös Kemiönsaaren Musicturessa. Musiikkiopisto Arkipelag ja Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTila järjestivät poikkitaiteellisen klassisen musiikin konserttia yhdessä mediataiteilija, animaatio-ohjaaja Fanni Maliniemen kanssa. Musicturessa mediataide-esitys projisoitiin lavalle. Lentävät kuvat muovasivat tilan uudelleen ja tekivät konsertista näyttämöllisen elämyksen. Konsertissa esiintyi vajaa 30 Musiikkiopisto Arkipelagin soitin- ja lauluoppilasta ja se esitettiin kaksi kertaa osana projektiviikkoa 9.11.2022. Katso konserttikooste »

Dancestation tiivistyi yhteen päivään

Ihania ja taitavia tanssijoita, hienoja koreografioita ja mahtavaa eläytymistä – niistä oli osana projektiviikkoa järjestetty Dancestation-lauantai tehty. Mukana oli yli 60 upeaa tanssia seitsemästä eri tanssikoulusta, yhteensä n. 200 tanssijaa. Myös yleisöä oli paikalla runsain määrin, mikä oli hienoa, sillä nuoret tanssijat jaksoivat pitkän päivän hyvin ja todella ansaitsivat aplodinsa. Arkipelag järjesti Dancestation-tanssitapahtuman yhdessä vanhempainyhdistyksen ja Paraisten kaupungin kanssa 12.11.2022 Paraisten Urheilu- ja Nuorisotalon urheiluhallissa.

Arkipelag osallistui Luovuutta politiikkaan kampanjaan

Arkipelag osallistui ensimmäistä kertaa järjestettyyn kansalliseen Luovuutta politiikkaan -kampanjaan, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta taiteen perusopetuksen merkityksestä ja nostaa sen osaksi eduskuntavaalien yhteydessä käytäviä keskusteluja. Osana kampanjaa eduskuntavaaliehdokkaat Sandra Bergqvist, Satu Söderström ja Niina Alho osallistuivat opiston muskari- tanssi- ja soittotunneille.

Arkipelag-viikko tarjosi entistä enemmän omia teoksia

Musiikkiopisto Arkipelag tarjosi perinteisellä Arkipelag-viikollaan 20.–26.3.2023 kulttuurikimaran musiikin ja tanssin parissa niin oppilaille kuin muulle kulttuuriyleisölle. Tänä vuonna ohjelmassa on mukana entistä enemmän toivottuja omien opettajien ja oppilaiden esiintymisiä. Niitä edustavat Satukonsertti Puolukkavarvas, täyteen buukattu opettajien esityksistä koostuva Luola soi -kävelykonsertti sekä tanssia ja elävää musiikkia yhdistävä Above. Näiden lisäksi tarjolla oli mm. kamarimusiikkikonsertti Metsään! ja Viulujoogaa.

Arkipelagin Above ihastutti Turussa

Arkipelagin kevään 2023 suurproduktio Above toi ensimmäistä kertaa samalle lavalle tanssioppilaita opiston kaikilta kolmelta alueelta, Paraisilta, Kaarinasta ja Kemiönsaarelta, vieläpä yhdessä liveorkesterin kanssa. Teos koreografioitiin Arkipelagin musiikkitaito-opettaja Roope Kivimaan säveltämään musiikkiin. Noin 80 esiintyjän upea kokonaisuus esitettiin Turun Sigyn-salissa osana Lasten musiikkijuhlia, Turun konservatorion ja Turun filharmonisen orkesterin järjestämää koko perheen musiikkitapahtumaa ja se keräsi n. 200 hengen yleisön. Stiftelsen Martha och Albin Löfgren tuki hankkeen toteutusta. Katso videokooste »

Arkipelagin 12-vuotiaan oppilaan sävellykset lastenkonsertiksi

Arkipelag-viikolla nähty suloinen Satukonsertti Puolukkavarvas pohjautui Arkipelagin oppilaan, Ella Pohjanheimon lauluihin, jotka hän sävelsi Johanna Venhon runoihin ollessaan vain 12-vuotias. Puolukkavarvas-bändissä nähtiin nyt 15-vuotias Ella itse koskettimissa ja aikuisia muusikoita. Opiston muskariopettajat Pia-Maria Björkman ja Nina Mickelson johtivat lasten lauluryhmää, joka koostui neljästä Arkipelagin 8-12-vuotiaasta oppilaasta. Tarinaa luotsasi eteenpäin näyttelijä Stina Liman, jonka peikkohahmo ihastutti lapsia kaikilla Arkipelagin paikkakunnilla. Svenska kulturfonden ja Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse tukivat hankkeen toteutusta. Katso videokooste »

Tanssinopettajat osallistuivat lasten erityistarpeisiin keskittyvään koulutukseen

Musiikkiopisto Arkipelagin tanssinopettajat osallistuivat vuosina 2022-2023 koulutukseen, jonka aiheena on oppimisen tuen huomioiminen ja saavutettavuuden lisääminen tanssinopetuksessa. Innostavien koulutustuokioiden lisäksi osallistujat saivat materiaalipankin ja vertaistukiverkoston arjen tueksi. Musiikkiopisto Arkipelagin ja Hurja Piruetti -Länsi-Uudenmaan Tanssiopiston yhdessä koordinoima koulutus toteutettiin kahdessa, samaan tahtiin etenevässä ryhmässä Kaarinassa ja Karjaalla. Opetushallituksen rahoittama ESBM2 (Elever med särskilda behov) -koulutus päättyi huhtikuussa.

Tanssin kisaryhmätoiminta kukoisti

Lukuvuonna 2023-2024 Arkipelagissa toimi viisi kisaryhmää: Danceg1rls, Arkipelag Danceteam, Novastars, Arkipelag Juniors ja Nuggets. Lisäksi oppilaat kisasivat ahkerasti sooloilla ja duoilla. Aiempaa useammat tanssijat pääsivät palkinnoille, uutena aluevaltauksena arkipelagilaiset menestyivät myös lasten sarjoissa, mm. Saga Heleniuksen Maailman vahvin tyttö (kor. Solveig Ekholm) ja Kerttu Setäsen Muurahaisen aamujumppa (kor. Hanna-Riikka Nordman) nappasivat kumpikin useita palkintoja. Kaikki palkintosijat löytyvät tapahtuma- ja kilpailuosallistumiset -sivulta »

Oppilaskonserteissa oli lämmin tunnelma

Esiintymisen harjoittelu kuuluu opetussuunnitelmaan ja opisto järjesti tänäkin vuonna paljon erilaisia esiintymismahdollisuuksia kaiken ikäisille oppilailleen. Lähes joka kuukausi kaikilla paikkakunnilla on oppilaskonsertti opiston omassa salissa, minkä lisäksi oppilaat esiintyivät Paraisten seurakuntakodilla ja ravintola Kamussa, Kemiönsaaren Villa Landessa, Kemiön kirkossa ja kirjastossa, Kaarinan kirkossa ja Kaarina-talossa. Arkipelagin oppilaat olivat mukana myös Suuren kitaraorkesterin keikalla Turun Sigyn-salissa. Oppilaiden esiintymisvarmuus kasvoi kohisten ja yleisöt nauttivat lämminhenkisistä konserteista täysin siemauksin.

Oppilaat säihkyivät tanssiesityksissä

Kemiönsaaren tanssijat esiintyivät Västanfjärdin Kalkholmenissa Kirjeitä mereltä – Merenkulkuhistoriallinen ilta -tapahtumassa 1.10. ja esittivät 27.11. Villa Landessa  syksyn aikana harjoiteltua ohjelmistoa. Keväällä kemiönsaarelaiset puolestaan esiintyvät vesitansseissa Villa Landessa 16.4.

Paraisten ja Kaarinan tanssioppilaiden syysnäytökset korvautuivat Dancestation-esiintymisillä, mutta keväällä järjestettiin peräti kolmipäiväinen, viidestä eri esityksestä koostuva Tanssimaraton, jossa kaikki ryhmät ja halukkaat soolo- duo- ja pienryhmätanssijat pääsivät näyttämään osaamistaan ja harjoittelemaan esiintymistä Paraisten Urheilu- ja Nuorisotalolla 4.–7.5.2023.