Skip to main content
ArkipelagMusiikki

Musicture blandar mediakonst och klassisk musik

By 31.10.2022november 2nd, 2022No Comments

29 Arkipelags elever, en lärare och en ackompanjatör övar intensivt inför Musicture. Elevkonserten som ordnas under projektveckan blandar mediakonst och klassisk musik på Kimitoön, Villa Lande onsdagen 9.11.

Musikinstitutet Arkipelag och Åbolands bildkonstskola KonsTila förverkligar den tvärkonstnärliga konserten tillsammans med mediakonstnär, animatorregissör Fanni Maliniemi. I Musicture projiceras mediakonsten på scen. I konserten kan det under violinstycket plötslig sväva ett kryp på väggen eller växa blommor från golvet under pianosolot. De rörliga bilderna framhäver innehållet i musikframträdandena och gör konserten till en scenisk upplevelse.

– Bakgrunden formas på nytt för varje musikstycke. Videomapping skapar olika världar vilka åskådaren kan besöka. Musiken i konserten vaknar till liv även via konst och visualitet på ett nytt sätt, berättar Maliniemi.

Den första Musicture-konserten framfördes i Pargas 2021. Då hindrade coronarestriktionerna publikens medverkan i salen och man kunde se den enbart som livestreamning på YouTube.

– Nu gör vi ett nytt försök på Kimitoön och hoppas att vi får visa konserten inför publik, berättar producent Milla Rauma.

Mediakonsten baserar sig främst på KonsTilas konstverk som skapades till den första Musicture-konserten av skolans elever. Den innehåller även Maliniemis egen animation. Kimitoöns konsert får också nytt bildmaterial som musikeleverna fick skapa i en konstverkstad. KonsTilas ansvariga bildkonstlärare Stella Tiisala vägledde eleverna i verkstaden.

– Vi har tillsammans med Fanni hittat olika arbetsmaterial som lämpar sig bäst för videomapping teknik. Därför jobbar vi i verkstaden med svart vattenfärgspapper samt med neon- och metallvattenfärger. Fanni bad oss framställa bilder av bland annat drakar. Tillsammans med musikelever i olika åldrar målade vi färggranna, levande, olika slags drakar som kommer att sväva på väggarna tillsammans med musiken och skapa en särskilt mystisk stämning i utrymmet, berättar Tiisala.

Musikaliskt sätt är konserten i Villa Lande inte densamma som den tidigare man hittar på YouTube, utan Kimitoöns elever skapar sin egen version till vilken Maliniemi gör ett överensstämmande videomapping verk.

– Eleverna kommer att bjuda konsertbesökarna på en omväxlande  konsert med klassisk musik från flera olika musikepoker. Förutom flera solister intar också några duon och en trio samt en större ensemble scenen, berättar Musikinstitutet Arkipelags musikfärdighet- och pianolörare Micaela Sundström.

Musicture har fått stöd av Svenska kulturfonden, Martha och Albin Löfgrens kulturfond, Konstsamfundet och Oskar Öflunds stiftelse.

Musicture förevisas i Villa Lande onsdagen 9.11 kl. 18. Tidigare samma dag ordnas även en skolkonsert.

I konstverkstaden målade musikeleverna drakar som kommer att sväva i salen under musikens gång.