Skip to main content
ArkipelagMusiikki

Musicturessa klassinen musiikki kohtaa mediataiteen

By 2.3.20217 toukokuun, 2021No Comments

Musiikkiopisto Arkipelag ja Turunmaan kuvataidekoulu KonsTila juhlivat molempien oppilaitosten 40-vuotista taivalta järjestämällä poikkeuksellisen, poikkitaiteellisen oppilaskonsertin keskiviikkona 26.5.2021. Konsertissa musiikkioppilaiden soittama klassinen musiikki kohtaa mediataiteen, jonka pohjana ovat taidekouluoppilaiden teokset.

Paraisten kulttuurisalissa esitettävästä konsertista on tulossa mukaansatempaava kokonaisuus. Mediataide-esitys projisoidaan viidellä projektorilla erilaisille lavalle sijoitetuille pinnoille. Tilassa liikkuvat, lentävät ja kasvavat kuvat luovat näyttämöllisen elämyksen, korostavat konsertin sisältöä ja sitovat musiikkiesitykset yhteen. Lisäksi mukana on valotekniikkaa, joka reagoi soittajan intensiivisyyteen ja muuttaa tilan valaistusta ja tunnelmaa sen mukaisesti. Konserttia pääsee katsomaan striimin kautta, vaikka rajoitukset estäisivät suuren yleisön ottamisen konserttisaliin.

Kulttuurikoulujen kohtaaminen toimi alkusysäyksenä Musicturelle. Oli vuosi 2019 ja paraislaiset peruskoululaiset saivat kokeilla erilaisia työpajoja paikallisten kulttuuritoimijoiden ohjauksessa. Arkipelagin musiikkitaito- ja piano-opettaja Micaela Sundström ja KonsTilan kuvataideopettaja Stella Tiisala alkoivat jutella lounaan äärellä.

– Mietimme, että tanssioppilaiden ja bändien esityksissä on valot ja kaikkea ihanaa, mutta klassisen musiikin oppilailla ei usein ole ylimääräisiä spektaakkeleja, Micaela kertoo. – Koska opistomme ovat naapureita, keksimme, että voisimme tehdä asialle jotain, yhdessä. Stellalla oli paljon ideoita ja hänelle tuli heti mieleen mediataiteilija ja animaatio-ohjaaja Fanni Maliniemi, jonka kanssa voisi tehdä yhteistyötä.

Konsertin rakenne seuraa väljästi musiikinhistoriaa ja tarjoilee säveliä varhaisesta klassisesta musiikista moderniin.

– Arkipelagin opettajat valitsivat soitinoppilaat projektiin jo keväällä 2020 ja myös kappaleet valittiin heti aika tarkasti. Projektin aikana meidän oppilaamme ovat saaneet olla mukana tekemässä taidetta taidekoulun puolella ja myös musiikkiesitykset alkavat olla nyt valmiita, Micaela kertoo.

Konsertti kuvineen on lasten, nuorten ja aikuisten yhteinen luomus. Jokainen musiikkikappale kuvitetaan sen soittajan iän huomioiden: soittajan ikäiset taidekouluoppilaat työstävät kyseisen kappaleen taustalla näkyvää kuva- ja videotaidetta.

– Konsertissa nähdään pitkäjänteisten opintojen tuloksia, kun esiintyjinä ja kuvallisen materiaalin valmistajina on ollut sekä lapsia, nuoria että aikuisia opiskelijoita. Haluamme kuitenkin painottaa, että sekä musiikki- että kuvataideharrastuksen voi aloittaa myös vaikka yläkouluiässä, Stella sanoo.

– Teimme myös soittajista videohaastatteluja, jotka on nähtävillä konsertin yhteydessä. Haastatteluissa tuli esiin, että klassinen musiikki merkitsee eri opilaille eri asioita. Joillekin soittajille sävelet synnyttävät vahvoja mielikuvia ja tunnelmia, kun taas toisilla painottuu selkeästi halu edetä soittotekniikoissa. Huomioimme nämä nuorten mielipiteet valmistaessamme heidän soittokappaleisiinsa kuvamateriaalia, Stella jatkaa.

Animoinnista ja videomapping -teoksesta vastaa Numa Films:n Fanni Maliniemi, joka herättää taidekoulun oppilaiden teokset henkiin lavalla. Valoista ja striimauksesta huolehtii Artturi Elovirta Innovations.

Konsertin tekemiseen osallistuu molemmista opistoista yhteensä noin 100 oppilasta.

LIVESTREAM
ke 26.5. klo 19

Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Alli Paasikiven säätiö, Svenska folkskolans vänner, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, William Thurings stiftelse ja Paraisten kaupunki.

Liity Musicturen Facebook-tapahtumaan ja seuraa making of -prosessia »

YouTube-LIVESTREAM »