Säestys – Kenraaliharjoitus – Oppilaskonsertti

Säestysharjoitus
Säestäjä auttaa soitonopiskelijaa kappaleen oppimisessa. Kappaleesta tulee kokonainen kun melodia yhdistetään säestykseen. Samalla voi harjoitella soiton puhtautta. Säestysharjoituksessa harjoitellaan kappaleen esittämistä ja yhdessä soittamista.

Säestysaikojen varaaminen ja kenraaliharjoitus
Säestyslistalla on säestyksen aikataulut lukukauden osalta. Säestysvaraus tehdään kirjoittamalla nimi listaan. Varauksen voi tehdä oppilas, vanhemmat tai opettaja. Jos varaus joudutaan perumaan, se tulee poistaa listalta, jotta muut voivat hyödyntää ajan.

Oppilaskonsertit ja kenraaliharjoitus
Oppilaskonsertit ovat musisoinnin ja esiintymisen harjoittelua varten. Virheistä ei tarvitse välittää, vaan esitys jatkuu niistä huolimatta. Säestäjän kanssa voidaan varautua näihin yllätyksiin etukäteen.

Ennen oppilaskonsertteja järjestetään kenraaliharjoitus, joka alkaa tuntia ennen konserttia. Opettaja voi varata oppilaalleen ajan kenraaliharjoitukseen. Kenraaliharjoitus vähentää esiintymisjännitystä ja auttaa onnistumaan paremmin.

Vinkkejä esiintymiseen:

  • Et ole yksin lavalla, vaan olet musiikin kanssa. Sinä, musiikki, soittokaverit ja yleisö ovat kaikki yhtä tärkeitä ja kannustavat onnistumaan.
  • Virheitä sattuu eikä niistä pidä huolestua. Kokonaisuus on tärkein.
  • Ajattele musiikkia jännittämisen sijaan. Soita musiikkia ulospäin kohti yleisöä
  • Ota hyvä soittoasento ennen soiton aloittamista. Hengitä syvään ennen esiintymistä ja soita rennosti.
  • Jos yksin esiintyminen pelottaa, voit pyytää opettajaasi esiintymään yhdessä kanssasi tai järjestämään sinulle soittokaverin.
  • Oppilaskonsertit ovat esiintymisen harjoittelemistä varten. Tervetuloa kokeilemaan!
  • Lauluoppilas Ulpu Valon Musiikkitaidon syventävän kurssin lopputyönä 2023 tekemä Tutkimus lauluoppilaiden esiintymisjännityksestä (pdf) »