Arkipelag

Musiikkiopisto Arkipelag luopuu pääsykokeista

By 15.8.2018No Comments

Musiikkiopisto Arkipelag käy läpi kokonaisvaltaista uudistumis- ja nykyaikaistamisprosessia. Yksi isoista muutoksista on pääsykokeista luopuminen. Ensi lukuvuonna Musiikkiopisto Arkipelagiin ei enää pyritä, vaan oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä soittimittain.

”Opistossa ollaan jo jonkin aikaa oltu sitä mieltä, että kymmenen minuutin pääsykoe, joka saattaa kaiken lisäksi olla lapselle stressaava ja jännittävä tilanne, ei todellisuudessa kerro meille oppilaan kykyjä musiikinopiskeluun. Tosiasiassa vain aika näyttää miten opinnot lähtevät sujumaan. Jatkossa ensimmäinen vuosi toimii ns. tutustumisvuotena, jonka jälkeen niin kotona kuin opistolla ollaan jo paljon paremmin selvillä, onko oppilaalla motivaatiota pitkäjänteiseen soitto- tai lauluopiskeluun”, rehtori Ilari Hoginsto kertoo.

Opetushallitus julkaisi viime keväänä taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman uudet perusteet. Musiikkiopisto Arkipelagin opetussuunnitelma päivitettiin niiden pohjalta.

Pääsykokeista luopumisen lisäksi uusi opetussuunnitelma muuttaa opiston toimintaa muutenkin oppilaslähtöisemmäksi. Uusi suunnitelma painottaa aiempaa enemmän oppilaan oman äänen etsimistä, itseilmaisua ja henkistä kasvua siinä missä soittotaitoja ja -tietojakin. Myös etenemisen arvioinnissa siirrytään vuosittaisista kokeista jatkuvaan palautteeseen.