Skip to main content
ArkipelagMusiikki

Musik möter mediakonst i Musicture

By 2.3.2021maj 7th, 2021No Comments

Musikinstitutet Arkipelag och Åbolands bildkonstskola KonsTila firar 40 år av verksamhet med att ordna en annorlunda, tvärkonstnärlig elevkonsert. Den klassiska musiken som framförs av musikelever sammanbinds med konst gjorda av konstskolans elever. Musik möter mediakonst.

Konserten med mediakonst framförs i Pargas kultursal och kommer att bli en medryckande helhet. Mediakonsten projiceras med fem projektorer på olika ytor på scenen. Bilderna rör sig, flyger, växer, skapar en scenisk upplevelse, framhäver konsertens innehåll och binder samman musikframträdandena. Dessutom används ljusteknik som reagerar på instrumentalistens intensivitet och ändrar ljus och stämning därefter. Konserten kommer att streamas även om restriktionerna inte tillåter konsertpublik i salen.

Musicture fick sin början då kulturskolorna träffades 2019. Grundskolelever i Pargas fick under ledning av lokala kulturaktörer delta i olika verkstäder. Arkipelags musikfärdighet- och pianolärare Micaela Sundström träffade KonsTilas bildkonstlärare Stella Tiisala vid lunchbordet och diskussionerna kom igång.

– Vi funderade att föreställningarna med danselever och band ofta har både extra ljus och andra härligheter. Det har sällan elever som spelar klassisk musik, berättar Micaela. – Då vi är grannar med bildkonstskolan, kläckte vi idén att vi kunde göra något åt saken tillsammans. Stella hade många idéer och kom genast att tänka på att man kunde samarbeta med mediakonstnären och animatorn Fanni Maliniemi.

Konserten följer musikhistorien på ett ledigt sätt och bjuder på toner från tidig klassisk musik till modern.

– Arkipelags lärare valde ut instrumentelever till projektet redan under våren 2020  och även styckena valdes genast rätt så noggrant. Våra elever har  under projektets gång fått delta i att skapa konst i bildkonstskolan och även musikstyckena börjar nu vara färdiga, berättar Micaela.

Konserten med bilder är skapad av barn, unga och vuxna tillsammans. Varje musikstycke illustreras med hänsyn till instrumentelevens ålder. Eleverna från bildkonstskolan som är i samma ålder som instrumenteleverna, jobbar med bild- och videokonsten som ses i bakgrunden av musiken som spelas.

– I konserten kan man se resultatet av långsiktiga studier, då både barn, unga och vuxna elever fungerar både som uppträdande och framställare av bildmaterial. Vi vill ändå poängtera att man kan börja studera musik och bildkonst även i högstadieålder.

– Vi gjorde videointervjuer även med instrumenteleverna, dem kan man se i samband med konserten. Det visade sig att den klassiska musiken betyder olika för olika elever. För endel skapar musiken starka bilder och stämningar, för andra är utvecklandet av spelteknik det viktigaste. Vi tog ungdomars åsikter i beaktande då vi gjorde bildmaterial till deras musikstycken, fortsätter Stella.

Numa Films Fanni Maliniemi ansvarar för animering och videomapping som väcker konstverken till liv på scenen. Artturi Elovirta Innovations sköter om ljus och streamning.

Kring 100 elever deltar i förverkligandet av konserten.

LIVESTREAM
ons. 26.5.2021 kl. 19 på Arkipelags YouTube-kanal »

Svenska kulturfonden, Alli Paasikiven säätiö, Svenska folkskolans vänner, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, William Thurings stiftelse och Pargas stad har stött projektet.

Delta i Facebook-evenemanget »
YouTube-LIVESTREAM »