Arkipelag

Ogden matkusti Arkipelagiin Chicagosta

By 11.5.2020No Comments

Musiikkiopisto Arkipelag sai tänä keväänä soitinriveihinsä vahvistusta, kun vipuharppu Odgen matkusti Pohjois-Amerikasta Hollannin kautta Suomeen ja tuli osaksi Arkipelagin soitinperhettä.

Odgen on syntynyt alkuvuodesta 2019. Sillä oli pitkä ja myrskyisä merimatka isolla rahtilaivalla Hollantiin, Rhenen-nimiseen pikkukaupunkiin. Siellä se vietti muutaman kuukauden harppuliikkeessä, josta se sai lopulta autokyydin Suomeen. Odgen on Arkipelagin historian toinen harppu.

– Minulla on Arkipelagissa yksi harppukaveri, eläkeikää lähestyvä japanilainen vipuharppu, joka tykkää erityisesti aloittelijoiden kanssa soittamisesta, Odgen kertoo.

Kun Odgen puhuu, sen ääni on pyöreä ja pehmeä.  Se iloitsee eniten klassisesta musiikista, mutta myös kansanmusiikki ja kevyt musiikki onnistuvat.

Odgen on opetussoitin, eli tavallisen lukuvuoden aikana sitä pidetään opetuspisteessä. Harput eivät nimittäin tykkää matkustamisesta. Muutaman kerran vuodessa Ogden kuitenkin reissaa tapaamaan harppukavereita, kun kaikki Turun alueen harpistit kokoontuvat yhteen soittamaan.

– Odotan jo innolla syksyä, jolloin pääsen ensimmäisen kerran tapaamaan muita alueen harppuja, Odgen miettii.

Kun Odgen lähtee ulos, sille puetaan aina toppatakki, jopa kesällä. Se ei tykkää yhtään, jos on kylmä, kuuma, vetoista tai liian kuivaa. Ja tietysti toppatakki suojaa myös kolhuilta. Odgen on herkkä tyyppi, joka tarvii paljon hellyyttä, huoltoa ja rakkautta. Harppu täytyy virittää kaksi kertaa viikossa. Korona-aikana Odgen on karanteenissa harpunsoitonopettaja Krista Leivon kotona, jotta se saisi säännöllistä hoivaa.

– Paras kaverini on viritysavain, joka on aina mukana. Se on tarralla kiinni rungossani, jotta se on helposti käytettävissä soitettaessa ja ei huku. Tottuneella virittäjällä minun virittämiseeni menee n. 5-10 minuuttia.

Etäopetuksessa harppu toimii varsin hyvin, sen ääni välittyy mukavasti verrattuna moniin muihin soittimiin. Ja koska harput muutenkin tykkäävät kotonaolosta, Odgen ei ole kärsinyt koronasta niin paljon kuin moni muu.

Odgen on vipuharppu, jonka vivulla muutetaan sävellajia. Kun vivut ovat tavallisessa asennossaan, kielissä on pianon valkoisten koskettimien sävelet. Muunnesäveliä, eli pianon mustien koskettimien ääniä saadakseen soittajan pitää liikuttaa vipua. Muut yleiset harput ovat syliharppu ja pedaaliharppu. Syliharpuilla soitetaan pelkästään kansanmusiikkia, joissa ei muuntosäveliä tarvita. Pedaaliharppu eli orkesteriharppu on upea, mutta kallis. Odgenin kaltainen vipuharppu on uudehko keksintö, joka on huomattavasti edullisempi ja sen rahkeet riittävät jopa musiikkiopiston loppututkinnon suorittamiseen saakka.

 

Odgenin tavallinen etätyöpäivä harpunsoitonopettaja Krista Leivon kanssa

Odgen on menossa ulkoilemaan toppatakissaan

Odgenin paras kaveri, viritysavain