ArkipelagMusiikki

Ooppera-aarioita ja kuvataidetta

Musiikkiopisto Arkipelagin lauluoppilaat ovat tänä keväänä tutustuneet oopperaan laulumuotona ja oppilaiden ensimmäisiä ooppera-aaarioita kuullaan Ooppera-aariakonsertissa tiistaina 9.4. klo 19 Arkipelagin salissa Paraisilla.

Konsertin tiimoilta Arkipelag on tehnyt yhteistyötä myös Taidekoulu Picturan kanssa. Taidekouluoppilaat ovat maalanneet konserttiin lavastusta kuunnellen samalla oopperamusiikkia.

”Monikaan taidekouluoppilas ei ollut tutustunut oopperamaailmaan aikaisemmin. Ooppera aiheena oli kuitenkin valtavan hieno ja moniulotteinen ja varmasti tämä kokemus on jättänyt positiivisia muistijälkiä oppilaisiin. Oopperamusiikin tahdissa maalatessa saa ajatella suuria. Oopperamusiikki tuntui rakentavan taidekoulutilaan sellaisen ison päivänvarjon, jonka katveessa me kaikki olimme ja ihmettelimme, maalipensseli kädessä”, Picturan toiminnanjohtaja Stella Tiisala kertoo.

Taidekoulussa tutustuttiin oopperamusiikkiin sekä toisaalta siihen muoto- ja muotimaailmaan, jolloin esimerkiksi Mozartin sävellys Figaron häät ajoittuu. Itse työskentelyssä painotettiin kuitenkin oppilaan omaa tapaa lähestyä oopperamusiikkia.

”Osa opiskelijoista tanssi ja maalasi oopperamusiikin mukana – musiikin tunne ja rytmi muuntuivat erilaisiksi viivoiksi paperilla. Kuvaavina sanoina elivät suuruus, paksuus, kerroksellisuus, ilo, pieni ja leveä viiva, valo ja tummuus. Maalaukset ovat keskenään hyvinkin erilaisia mutta toisaalta niissä toistuu edelliset lauseen kuuvaavat sanat”, Tiisala kertoo.

Oopperamaalausten tekemiseen osallistui 24 pääasiassa 11–13-vuotiasta oppilasta. Konsertissa esiintyy  kymmenkunta 16–40-vuotiasta lauluoppilasta.

Kuva Saga Dammertin maalauksesta

Lauluoppilas Tuija Kuoppamäki harjoittele Carmenin aariaa pianisti Lina Källbergin kanssa.

Ooppera-aariakonsertti 9.4. klo 19 Arkipelagin salissa Paraisilla. Tervetuloa!