ArkipelagMusiikki

Operaarior och bildkonst

Under den här våren har Musikinstitutet Arkipelags sångelever bekantat sig med opera som sångform och man får lyssna på elevernas första operaarior på konserten i Arkipelags sal i Pargas tisdagen den 9.4.kl. 19.00.

Arkipelag gjort denna konsert i samarbete med konstskolan Pictura. Konstskolans elever har målat scenografin till konserten samtidigt som de lyssnat på operamusik.

”Flera av konstskolans elever hade inte tidigare bekantat sig med operamusik. Opera var ändå ett väldigt fint och flerdimensionellt tema som säkert lämnar positiva minnesbilder hos eleverna. Då man målar i takt med operamusik får man tänka stort. Det kändes som om musiken vidgade ut sig som ett parasoll över konstskolans utrymme. Under det stod vi alla och funderade med målarpenseln i handen” berättar Picturas verksamhetsledare Stella Tiisala.

I konstskolan bekantade man sig med förutom med musiken också med form- och modevärlden från tiden för Mozarts komposition Figaros bröllop. I själva arbetet lades ändå vikten på elevens egna sätt att närma sig operamusiken.

”En del av eleverna dansade och målade i takt med musiken – musikens känsla och rytm omformades till olika linjer på papper. Beskrivande ord var storhet, fyllighet, skikten, glädje, litet och brett sträck, ljus och mörker. Målningarna är inom sig väldigt olika men de beskrivande orden i föregående mening upprepas ändå i dem” berättar Tiisala.

Operamålningarna gjordes av 24 elever och större delen av dem är i åldern 11–13 år. På konserten uppträder ett tiotal sångelever från ålder 16 till 40.

Bild av Saga Dammerts målning

Sångeleven Tuija Kuoppamäki övar Carmens aria tillsammans med pianist Lina Källberg.

Konsert med opera-arior 9.4 kl.19 vid Musikintitutet Arkipelag i Pargas. Välkommen!