Skip to main content
Arkipelag

Päättäjät tutustuvat taiteen perusopetukseen

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Luovuutta politiikkaan -kampanjaviikko käynnistyy 6.2.2023. Kampanjaan osallistuu yli 60 eri taiteenalojen oppilaitosta eri puolilta maata. Myös Musiikkiopisto Arkipelag, Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTila, Åbolands Teaterskola, Taito Åbolandin käsityökoulu Hanttis ja Sydkustens ordkonstskola raottavat päättäjille oviaan ja antavat mahdollisuuden nähdä oppilaitosten arkea tavallisella arkiviikolla.

Osana kampanjaa eduskuntavaaliehdokkaat Sandra Bergqvist, Tomas Björkroth ja kuntapäättäjä Maria Sainio tutustuvat taiteen perusopetukseen Paraisilla, lisäksi eduskuntavaaliehdokkaat Satu Söderström ja Niina Alho Kemiönsaarella ja Kaarinassa. Poliitikot vierailevat soitto-, tanssi- ja muskaritunneilla, teatteriryhmissä, kuvataide- ja sanataide- ja käsityökoulussa. Vierailuja seurataan oppilaitosten sosiaalisissa medioissa viikon aikana.

Oppilaitokset kampanjoivat lisätäkseen tietoisuutta taiteen perusopetuksen merkityksestä ja nostaakseen sen osaksi eduskuntavaalien yhteydessä käytäviä keskusteluja.

Hyvinvoinnin, kestävyyden ja osaamisen vahvistaminen ovat aikamme keskeisiä kysymyksiä, joihin taiteen perusopetuksen oppilaitoksilla on tarjota ratkaisuja. Esimerkiksi Paraisilla taiteen perusopetuksen piirissä on yli 600 lasta ja nuorta kuudelta eri taidealalta. On tärkeää, että sekä kunta- että eduskuntapäättäjät tuntevat taiteen perusopetuksen kentän, sillä mahdollisuudet taiteen ja kulttuurin harrastamiseen luovat pohjaa nuorten hyvinvoinnille. Taiteen ja kulttuurin avulla lapset ja nuoret oppivat pitkäjännitteisyyttä, ajattelun taitoja ja luovuutta. He saavat taiteen kautta mahdollisuuden löytää erilaisia tapoja ilmaista itseään sekä tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja.

Luovuutta politiikkaan on valtakunnallinen kampanja, jonka koordinoinnista vastaavat Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen yhdessä Suomen konservatorioliiton kanssa. Liitot edustavat lähes 300 eri taiteenalojen oppilaitosta eri puolilla maata.