Arkipelag

Arkipelagin Eeva Hyvärilä palkittiin Valtakunnallisessa balettikilpailussa

By 10.2.2020 No Comments

Valtakunnallisessa Balettikilpailussa ainoana varsinais-suomalaisena kilpaillut Arkipelagin tanssioppilas, 13-vuotias Eeva Hyvärilä palkittiin kannustuspalkinnolla sunnuntaina 2.2.

Valtakunnallinen balettikilpailu järjestettiin Helsingin Aleksanterin teatterissa 1.–2.2. Solistit kilpailivat lauantaina, ensin he esittivät klassisen variaation ja sitten nykybalettisoolon. Omien tanssiensa jälkeen Eeva jäi seuraamaan isompien tanssijoiden esityksiä. Kisaan oli valittu tiukan videokarsinnan kautta yhteensä 35 solistia, jotka tanssivat kolmessa sarjassa, ensin 12-14-vuotiaat, sitten 15-16-vuotiaat ja 17-19-vuotiaat. Illalla Eeva sai ilokseen kuulla, että on mukana sunnuntain palkintogaalassa palkittavien tanssijoiden joukossa.

Sunnuntaina kilpailivat ryhmät. Ryhmäkilpailun jälkeen oli palkintogaala, jossa Eeva sai Piruetin 50 euron arvoisen kannustuspalkinnon.

– Tämä kilpailu on ollut tavoitteenani jo kaksi vuotta, Eeva Hyvärilä kertoo.  – Kilpailu jännitti etukäteen, mutta oli tosi kivaa olla mukana. Onnistuin omissa numeroissani hyvin huolimatta pienestä flunssasta, joka iski juuri ennen kilpailua. Oli hienoa myös päästä palkittujen joukkoon. Näissä kilpailussa on myös mukavaa, kun tapaa tanssijoita ympäri Suomea.

– Eevan pääsy kilpailuun, ja palkituksi tuleminen on pitkän ja tavoitteellisen työskentelyn ansiota, tanssinopettaja Solveig Ekholm painottaa.

Eeva on tanssinut Musiikkiopisto Arkipelagissa 4-vuotiaasta saakka ja käy tanssitunneilla monta kertaa viikossa. Hänet valittiin viime kesänä myös Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen erikoiskoulutusluokalle, joka kokoontuu neljä kertaa vuodessa leirimuotoisesti.

Pisimpään Eevaa ovat opettaneet tanssinopettajat Solveig Ekholm, Katariina Gonzalez ja Nadja Ekholm. Samat opettajat olivat myös kisan taustatiimissä. Lisäksi Liisa Palin on vieraillut Arkipelagissa ja auttanut Eevaa variaation kanssa, ja Maria Nurmela teki uuden koreografian, jolla Eeva kisasi. Myös Lotta Hämäläinen astui mukaan tiimiin auttamaan loppusilausvaiheessa.

Valtakunnallinen balettikilpailu on Suomen ainoa klassiseen balettiin keskittyvä kilpailu. Tänä vuonna kisan päätuomarina oli turkuaislähtöinen Katarina Edling, joka on tehnyt balettiuransa pääasiassa Tukholman kuninkaallisessa baletissa. Eevan klassinen numero oli Pas de trois, ensimmäinen variaatio baletista Joutsenlampi ja hänen nykyteoksensa oli Sunnuntai (kor. Maria Nurmela).