ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Fornite-spelet inspirerar pojkarna till ett stormande intresse för dans

By 7.1.2019 No Comments

Det super populära Fortnite dataspelet har väckt pojkarnas intresse för dans. Musikinstitutet Arkipelag startar i januari i S:t Karins två nya hiphop grupper i Fortnite anda. Båda grupperna fylldes genast med pojkar.

– En mamma från S:t Karins tog kontakt med mig och frågade om vi ordnar dansundervisning för pojkar. Hon hade frågat sin son om han vill börja dansa, och han hade svarat att han gärna börjar om det är Fortnite dans, berättar Arkipelags dans lärare Katarina Gonzales, som ansvarar över dansundervisningen i S:t Karins.

– Som mamma till en Fortnite fan förstod jag genast vad det var frågan om. Om vi får ihop en grupp på åtta elever, så ordnar det sig nog med utrymmen och lärare.

Mamman förde hälsningarna till lärarmötet i skolan, och man informerade om saken via Wilma. Intresset var så stort att Gonzales fick e-postmeddelanden hela veckoslutet.

– Över 20 är förhandsanmälda till Fortnite danslektionerna, främst pojkar i kl.1 och 2. Ett sådant intresse har jag inte varit med om under mina 15 år som lärare, avslöjar Gonzales.

Musikinstitutet Arkipelag har ordnat danslektioner i S:t Karins från år 2013, där man höll de första lektionerna i Littoisten monitoimitalo

– Pojkar har dansat även tidigare, främst i barndansgrupperna. I höst har vi inte haft en enda pojke i grupperna. En dansgrupp med enbart pojkar blir nu den allra första i S:t Karins.

Hiphop-lektionerna i Fortnite-anda, dvs. ”Fortdance”, startar i Ristikallio barnhuset i januari på tisdagar . Som lärare fungerar Evgenij Kostuyukov, som utexamineras som danslärare från Åbo Konstakademin våren 2019. Kostuyukov har tidigare undervisat i hiphop i Pargas.

-Evi har bra hand med barn och är en skicklig dansare med hurtig humor, berättar Gonzales. Han har varit mycket omtyckt bland barnen i Pargas.

Musikinstitutet Arkipelag ordnar även nutida dans-, balett och barndanslektioner i S:t Karins. Man kan anmäla sig även i januari med att ringa till kansliet.

Evgenij Kostuykov tanssi streetiä Streets of Pargas tapahtumassa syyskuussa.
Kuva: Arto Kunnola