ArkipelagMusiikkiKemiönsaari TanssiKaarina Tanssi

Rektorns hälsning inför år 2020

By 8.1.2020 januari 27th, 2020 No Comments

Det nya årtiondet inleddes med fundersamma tankar kring sorgliga nyheter från världen. Australien står i lågor och läget mellan USA och Iran väcker bekymrade tankar. Social media har blivit ett forum där man döljer sin egen osäkerhet och rädsla med kritik mot samhället. Då äkta växelverkan fattas uppfattar vi andra människor som ett hot.

Jag vill ändå tro att det nya årtiondet ger oss en möjlighet att byta kurs. Jag hoppas att betydelsen av konst och kultur växer ytterligare nu då världens bärkraft är hotad. Den nutida människan, som är van att söka mening i sitt liv genom att konsumera, behöver lära sig att hitta innehåll i sitt liv genom det immateriella.

Musik och dans har genom tiderna kopplat samman människor och kulturer världen över och det bästa är att dessa inte förbrukar våra naturresurser.  Att lyssna på musik och musicera tillsammans ökar enligt undersökningar förmågan att få kontakt med andra människor. Dansen ökar i sin tur förmågan att avläsa andras ordlösa känslomeddelanden. Klappa samma rytm med din fiende och ni hittar ett förtroende för varandra. Rör och bli vidrörd via dansen, tryggt och i acceptans.

Arkipelag har tilltro till att det nya årtiondet innebär en ny möjlighet. Vi kan förändra världen med musik och dans!