ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Skärgårdsbarnen åker med färjor till danslektionen

By 16.1.2019 No Comments

Sexåriga Kaisla Viljainen och hennes femåriga lillebror Kuutti Viljainen reser till sina danslektioner med två olika färjor.Syskonen bor i Houtskär och dansar på onsdagar i Musikinstitutet Arkipelags barndansgrupp i Nagu. Familjen bor veckorna i Houtskär, där deras pappa jobbar som fiskodlare. Mamma jobbar som ljusdesigner och reser mycket runtom i Finland, så oftast sköter pappa om skjutserna.

Under veckosluten bor familjen i Pargas.

Kaisla började först av syskonen dansa. Lillebror var med och lekte i rummet brevid medan hon var på lektion. Då Kuutti fyllde fyra år fick även han börja gå på danslektioner. Båda tycker jätte mycket om det. Danskvällen kräver planering av föräldrarna. Resan räcker tillsammans fyra timmar, så mellanmål behöver finnas med i kylkassen. I Houtskär erbjuds det ingen hobbyverksamhet i motion eller konst för barn, så man måste vara beredd att resa annanstans.

Syskonen Viljainen är månadens danselever för att de har varit verkligt duktiga det här läsåret.

-Kuutti gör balettövningarna verkligt fint och med bra hållning, och Kaisla kan alla övningarna så bra att hon vid behov kan vara exempelelev. Båda är begåvade små dansare, berättar danslärare Solveig Ekholm.

Solveig undervisar tre grupper på onsdagar i Nagu. Alla grupper är stora. Barnen och ungdomarna är överlag mycket duktiga och ivriga.

Allt som allt 38 barn och ungdomar dansar i Nagu.