Skip to main content
ArkipelagParainen TanssiKaarina Tanssi

Premiär för dans-konståkningsfilmen Femte systern på SemiLive

By 7.5.2021maj 13th, 2021No Comments
Filmen Femte systern har sin premiär på SemiLive söndagen 16.5.2021 kl. 18. Dans- och konståkningfilmen är ett samarbetsprojekt mellan Musikinstitutet Arkipelag och Pargas ParSport konståkning. 200 dansare och 50 konståkare från Pargas och S:t Karins medverkar i filmen. 
Sagan handlar om fem prinsessor, Maa, Ilma, Vesi, Tuli och Empatia.
Ilma har en särskild kraft som hon har svårt att behärska, därför separeras hon från sina systrar. Systrarna drabbas redan i unga år även av en annan tragedi: deras föräldrar drunknar i en båtolycka. Då systrarna är äldre, återförenas de igen. Det ordnas en stor fest för dem dit det även kommer en typ som verkar jättecool, men det visar sig att han är en riktig nedskräpare. Ett sådant skräpande irriterar Ilma. Kan hon redan kontrollera sin kraft som lätt rinner över? Kan systrarna hitta krafter i sig själva och hjälpa henne?

– Premiären flyttades flera gånger så att vi skulle ha möjlighet att ordna filmförevisningarna på bio. Till slut beslöt vi  att inte vänta längre, utan publicerar filmen på nätet, berättar Musikinstitutet Arkipelags danslärare Solveig Ekholm.

Ekholm skrev manuskriptet och regisserade filmen. Inspelningarnas för filmen gjordes i Pargas i december och januari. Inspelningsdagarna var långa och intensiva.
– Det var roligt, stressande och spännande. Corona åstadkom stress ytterligare då det skedde ändringar hela tiden. Att göra en film i en sådan omfattning och leda projektet var en helt ny upplevelse för mig.  Mycket har jag fått lära mig och mycket finns ännu kvar att lära sig, funderar Ekholm.
Eleverna som medverkat i filmen får se den på filmduk tillsammans med sin egen grupp. 15 åriga Sonja Sievänen som dansar rollen som Ilma, väntar på att få se filmen och vara tillsammans med kompisar.
– Det är lite spännande att se hur man klarar sig på filmduken, tillägger Sievänen.
SemiLive filmbiljetterna kostar 9,99€ och man kan se filmen 48 timmar efter biljettinköpet.

Se filmen på SemiLive »

Läs mer om filmen »