ArkipelagMusiikki

Att övervinna ett svårt musikstycke är det bästa

By 4.4.2019 No Comments

– Det bästa med spelandet är då man lärt sig ett stycke som känts svårt och som man övat länge, berättar den 12-åriga flöjteleven Nea Karell från Kimitoön. -Det är en fin känsla då man till slut får det att lyckas.

Nea är aktiv och förutom flöjtlektionerna har hon samspel med två andra flöjtister och går kursen i musikfärdighet. Nea har också lektioner där hon spelar tillsammans med en ackompanjerande pianist från musikinstitutet. Hon går på pianolektioner i vuxeninstitutet och då och då uppträder hon också utanför musikinstitutet. Förutom alla lektioner i Arkipelag övar hon simning tre gånger och gymnastik en gång i veckan.

-Hon håller fint reda på den egna veckotidtabellen även om det är ibland en balansgång för henne att få allt att passa ihop, berömmer flöjt- och pianoläraren Nina Källberg.

– Jag övar ett par gånger i veckan. Ofta blir det att börja med piano efter som det står färdigt framme. Man kan fast sätta sig där en stund och spela medan man väntar på att brödet rostas.

– Nea valdes till april månadens elev för att hon under de senaste två åren har utvecklas både som flöjtspelare och som sig själv, berättar Källberg. -Efter som jag undervisar henne i både flöjt och piano samt i samspel och musikfärdighet, så känner vi varandra ganska bra. Då Nea kommer på lektion märker jag genast om hon har haft en bättre eller sämre dag och vi brukar ofta utbyta litet tankar i början av lektionerna.

-Ett trevligt minne angående spelandet, är då jag uppträdde på en konsert som vår skolklass ordnade för att samla in pengar för en klassresa, berättar Nea.