Skip to main content
ArkipelagMusiikki

Violinisten Kaisla Holkko valdes till Unga solister

Musikinstitutet Arkipelags violinelev Kaisla Holkko från Pargas valdes till den årliga Unga solister -konserten med Wegelius kammarstråkar. Den 13-åriga Kaisla valdes till konserten via en nationell videouttagning, arrangerad av Martin Wegelius-Institutet. Över 40 unga musiker deltog i uttagningen.

– Jag har alltid drömt om att få spela som solist med en orkester, och nu blir drömmen äntligen sann. Det känns bra då man belönas för ett hårt arbete, berättar Kaisla.

– Kaisla är en långt hunnen elev som tycker om utmaningar, berättar Kaislas violinlärare Riikka Lehtimäki. – Kaisla har alltid uppträtt mycket och jag gissade att hon skulle bli ivrig av den här saken. Inspelningen skulle göras med ganska kort varsel, så vi värmde upp ett gammalt stycke för uttagningen och Kaisla gjorde inspelningen hemma hos sig.

Åtta solister under 18 år valdes till konserten. Antalet är enligt domarna detta år några fler, på grund av den otroligt höga nivån. Domarnas bedömning baserade sig på teknik, kroppsspråk, personlighet och karisma under framträdandet samt valet av ett  passande verk till konserthelheten.

Kaisla spelar i konserten Kreisler-Pugnans Prelud & Allegro. Enligt domarna är Kaisa en ung violinist som i sitt uttryck har mycket att ge och säga.

På grund av Corona flyttades konserten från våren till kommande höst. Den direktsänds 26.9.2021 från G18-festsal i Helsingfors.