Skip to main content
ArkipelagMusiikkiKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Arkipelag visar sitt kunnande med Above

By 6.3.2023mars 15th, 2023No Comments

Musikinstitutet Arkipelags storproduktion Above samlar för första gången danselever på samma scen från alla tre verksamhetsområden, Pargas, S:t Karins och Kimitoön, dessutom tillsammans med en liveorkester. Musiken är komponerad av Roope Kivimaa, Arkipelags lärare i musikfärdighet.

Helheten med ca 80 dansare fick fart då Arkipelags två lärare, Solveig Ekholm och Marianne Petters samtidigt inspirerades av Kivimaas musik och började göra koreografier till den.

-Jag lyssnade för första gången till musiken i promanadkonserten Grottan ljuder, och såg genast musiken som en visuell upplevelse, berättar Ekholm. – Musiken var väldigt inspirerande och det är fint att kompositören är institutets lärare och kollega, fortsätter hon.

Ekholm föreslog att dansarna kunde ge en föreställning tillsammans med livemusik, och då det klarnade att man även på Kimitoön jobbade med samma musik, beslöt man att kombinera sina krafter. Fyra lärare gör koreografier till den kommande föreställningen: Solveig Ekholm, Marianne Petters, Katariina Gontzalez och Hanna-Riikka Nordman..

Above förevisas i Åbo, Sigyn-salen 23.3 kl. 18.30. Scenens storlek öppnar även nya möjligheter för koreograferna att förverkliga större gruppdanser.

Kompositören Roope Kivimaa är positivt överraskad över hur Arkipelags danslärare har inspirerats av Above.

-I början av 2021 började jag arbeta med mitt första gör-det-själv soloalbum. Det var en idé som föddes under coronatiden och då kändes rätt så ensamt att jobba på den. Jag njöt av att komponera men kunde inte ana att projektet skulle utvecklas till ett sådant dansverk, funderar Kivimaa.

Samtidigt öppnades möjligheten att äntligen få spela musiken live tillsammans med andra musiker.

-Jag var tvungen att göra små förändringar i själva musiken då allt skall spelas live, utan effekter och virtuella instrument. Det var även intressant att skriva noter till delar av musiken som från början helt var improviserade, berättar Kivimaa.

-Ordningen av låtarna är sitt eget kapitel: På albumet har ordningen funderats enligt tanken ” från kyla till värme”, t.ex Escape representerar isbrytning. Då vi började planera dansverket förstod jag att dramaturgin och låtarnas ordning behöver göras på danskoreografiernas villkor. Trots att den ursprungliga tanken inte som sådan förverkligas i dansverket, fungerar helheten ändå bra. Above projektet uppmuntrar mig eventuellt även i fortsättningen att komponera musik för dansare!

Temat för danserna i verket är naturen, en modern dans handlar t.ex. om havsföroreningar. Man får även se balett och nutida dans. Förutom gruppdanser får man även se en känslosam duo och ett solo som berättar om hur vi människor och naturen är ett, och hur vi kunde med våra egna val bättre ta hänsyn till naturen.

Den sexmannade orkestern består av fem yrkesmusiker som till största del är Arkipelags lärare: Roope Kivimaa, Johanna Schwela, Riikka Lehtimäki violin, Henrik Järvi piano samt Mikko Väärälä slagverk. I orkestern spelar även Arkipelags tidigare violinelev Wilma Kurvinen, för tillfället studerande vid Åbo konservatorium.

Above framförs som en del av Barnens musikfestspel som arrangeras av Åbo konservatorium och Åbo filharmoniska orkester, ett evenemang för hela familjen. Föreställningens längd är ca 45min.

Stiftelsen Martha och Albin Löfgren har stött projektet.

Above Band, Grottan ljuder -promenadkonsert 2022