Skip to main content
ArkipelagMusiikkiKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Arkipelagveckan bjuder på flera egna verk än tidigare

By 2.3.2023mars 22nd, 2023No Comments

Arkipelagveckan bjuder på flera egna verk än tidigare Musikinstitutet Arkipelag bjuder igen elever och övrig publik på en strålande kultturdukning med musik och dans under Arkipelagveckan 20–26.3 (v. 12).

Alla evenemang har fritt inträde och är öppna både för Arkipelags elever och för allmänheten.

Programmet innehåller detta år flera konserter med Arkipelags egna lärare och elever än tidsigare. Dessa är Sagokonserten Lingontå, promenadkonserten Grottan ljuder samt Above som kombinerar dans och levande musik.

Sagokonserten Lingontå baserar sig på sånger som Arkipelags elev Ella Pohjanheimo komponerade som 12-åring utgående från Johanna Venhos dikter. Den tvåspråkiga konserten lämpar sig för barn under 9 år. Lingontå förevisas på alla verksamhetsorter. Föreställningen i S:t Karins skiljer sig till innehållet från de andra genom att vara en mer kompakt och kortare konsertversion med färre dramatiska element.

Grottan ljuder följer senaste årets konsept men med nytt innehåll. Den 25 minuter långa promenadkonserten ordnas I grottan i Pargas fredagen 24.3. Starterna är till antalet 5 (kl. 16.30, 17, 17.30, 18 och 18.30) och varje konsert rymmer ca 18 personer. Föregående år fylldes alla starter, så det lönar sig att anmäla sig i god tid. Det är dunkelt i grottan och vi rekommenderar inte konserten för de allra minsta, personer med nedsatt syn eller för personer som lider av mörkerrädsla.

Arkipelags tredje egna program är storproduktionen Above. Torsdagen 23.3 kl. 18.30 får man på scenen se en sexmannad orkester samt dansverk gjorda av fyra koreografer. Danseleverna kommer från S:t Karins, Kimitoön och Pargas. Musiken som framförs är komponerad av Arkipelags lärare i musikfärdighet Roope Kivimaa. Före konserten har man möjlighet att delta i en rundtur där man får bekanta sig med konservatoriet och yrkesstudier där. Bussresa till konservatoriet ordnas för elever från Kimitoön.

Förutom Above bjuds det på två andra evenemang i Åbo där man kan lyssna till Arkipelags elever. Institutets harpelever uppträder både på Instrumentpresentationskonserten som arrangeras av Barnens musikfestspel i Sigyn-salen tisdagen 21.3 kl. 18 och på den Musikaliska aktivitetsdagen på Mästaregatan.

Tuuli Raitio (violin), Iida Ranta-Nilkku (valthorn) och Emmi Vesterinen (piano) från Sibelius-Akademin håller en kammarmusikkonsert Metsään! torsdagen 23.3 kl. 16.30 i Pargas och samma dag kl. 18.30 i S:t Karins. Konsertens namn grundar sig på en av romantikens pärlor inom kammarmusiken: Johannes Brahms trio för valthorn, violin och piano. Det sägs att Brahms hittade på temat till första satsen under en vårpromenad i skogen.

Till veckans mer rörliga utbud hör Pardansens grunder för 7–10 åringar i Pargas onsdagen 22.3 kl. 16.30 samt Violinyoga måndagen 20.3 kl. 17.30 i S:t Karins med violinist och yogainstruktör Ilana Gothoni. I yogakonserten stannar man i Yin-yogapositioner och lyssnar till violinmusik, bland annat uttag ur J. S. Bachs sonater och partitor, klassisk violinrepertoar, bekanta folkmelodier och sånger, opera-arior eller schlagers, alla spelade av Ilana på violin och altviolin.

Varmt välkommen till en musik- och dansfylld vecka. Arkipelagveckans konserter och föreställningar ersätter veckans normala instrument-, dans- och musikleklektioner.

Arkipelagveckans program på de olika ortena »