Skip to main content
ArkipelagMusiikkiKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Arkipelagveckan fylld med kulturupplevelser

By 11.3.2024No Comments

Arkipelagveckan bjuder igen på kulturupplevelser!

På publikens begäran uppträder våra egna lärare och även ett mindre antal elever i de flesta konserterna under veckan. Alla intresserade är välkomna till veckans händelser, förutom Mimmit muskari som enbart är avsedd för Arkipelags elever. Välkommen till Pargas, S:t Karins och Kimitoön för att ta del av fina kulturupplevelser!

Alla händelser har fritt inträde.

Veckans program »


För de yngsta

Musikberättelsen Sagan om vanten är riktad till barn under 9 år och den förevisas onsdagen 20.3. Den handlar om skogens djur som träffar varandra i en vante som blivit glömd i skogen. Nina Mickelson berättar den finskspråkiga sagans handling på svenska och visualiserar den tillsammans med Pia-Maria Björkman och olika mjukisdjur.

För barnen i Pargas och S:t Karins ordnas föreställningen Mimmit Muskari tisdagen 19.3. Pauliina Lerche (sång, dragspel och kantele) och Kaisa Leskinen (sång) bjuder på en fartfylld konsert där  barnen får delta med sång och musik. I konserten finns en hemlighetsfull Mimmipåse som öppnar sig med hjälp av sång och musik. Mimmit muskari år avsedd enbart för Arkipelags egna elever.

För dansens vänner

Arkipelag goes Tango Escape är veckans största programhelhet som består av gästande konstnärer och Arkipelags egna danselever. Dansmässigt rör sig verket i gränslandet mellan argentinsk tango och nutida dans. För musiken svarar trion Heerman-Sandås-Rantala som bjuder på tango nuevo av Piazzolla och även mer traditionell argentinsk tango.  På scen får man se Pulupolssi kollektivis dansare samt Arkipelags nutida dansgrupp 6-8. Arkipelags producent Milla Rauma som är verkets idéskapare förhåller sig till tango med stort allvar men samtidigt med varm humor. Föreställningen ses i Pargas fre. 22.3 och på Kimitoön lör. 23.3.

I S:t Karins kan man gå på konserten Romantiska vårtoner tisdagen 19.3. Solveig Ekholm och Nadja Wuolio improviserar till Markus Ollilas pianomusik och Outi Laakio uppträder i konserten med sång.

Dansimprovisation utlovas även i  konserten Grottan ljuder torsdagen 21.3, där Katariina Gontzalez som Skuggornas härskarinna vägleder publiken in i grottans vrår. Det lönar sig att boka biljetter i god tid till promenadkonserten, tidigare år har konserten blivit slutsåld. Det ordnas fem starter och varje konsert rymmer 18 deltagare.  Förhandsbokning »

Musik för varje smak

Tisdagens konsert Romantiska vårtoner i Kaarina-sali med Markus Ollilas solopiano och Outi Laakios sång hämtar en bris av romantik till en helt vanlig tisdagskväll. Man får lyssna till bland annat. Merikanto, Kuula och Sibelius.

I kammarmusikkonserten Roses Musicales med Duo Arkipelag, Visa Turunen (flöjt) och Tuomo Tirronen (gitarr), får man höra musik av franska kompositörmästarna Godard, Poulenc och Ibert. I programmet även Pauliina Isomäkis serie ”rosor” som har fått sin inspiration av Arboretums rossamlingar. Konserten avslutas med Paul Svobodas Suomalainen sarja som i sin tur inspirerats av folkmelodier. Konserten ordnas på Kimitoön i Ullmans Villa torsdagen 21.3 och i Kaarina-talo fredagen 22.3.

Torsdagens promenadkonsert Grottan ljuder är naturligtvis också en musikupplevelse. I grottans skuggiga vrår uppträder Saana Iljin, Josefin Kavén (piano), Toni Isokivi (tumpet), Riikka Lehtimäki, Johanna Schwela (violin), Samuli Paavilainen (cello) och Anna Pohjola (altviolin). Under konserten, ca 20 min., rör sig publiken i mörker från punkt till punkt, och vi rekommenderar inte konserten för mörkrädda personer eller familjens allra yngsta.

Arkipelag goes Tango Escape bjuder på intressanta tongångar med Antti Heerman, Henrik Sandås och Olli Rantala, alla virtuoser som behärskar musikens olika genrer. Henrik Sandås har den senaste tiden turnerat i Finland och Europa med symfoniorkestrar, han är även grundmedlem i flera tango nuevo sammansättningar. Henrik spelar bandoneon som är släkt med dragspel.
Antti Heerman är en sannerligen mångsidig violinvirtuos och Otra Vez kvintettens grundarmedlem. Han känner sig hemma med tango-, jazzmusik och klassisk violinmusik. Baskonstnären Olli Rantala har uppträtt mycket med bl.a. Karis Ikonen trio och etnofusion-sammansättningen Tsuumi Sound System.

Elevuppträdanden

Harpelevernas tjuvstart till Arkipelagveckan ordnas i Kaarina-talos aula måndagen 11.3. Arkipelags elever uppträder tillsammans med elever från Åbo konservatorium i konserten Vårens ljuva vindar.

Arkipelags band spelar till förmån för barnen i Gaza måndagen 18.3 i restaurang Hunger & Törst i Pargas. Konserten har fritt inträde och intäkterna går oavkortat till Unicef. Man kan också ge bidrag direkt via insamlingssidan »

Elever på Kimitoön uppträder i Spela själv -konserten lördagen 23.3, även publiken får delta i konserten som inleder institutets öppna dörrar. Publiken har möjlighet efter konserten att bekanta sig med olika instrument och även prova spela. Man har även möjlighet att på förhand boka en 15 min lång lektion i ett instrument och få känna på hur det känns att vara institutets elev. Instrumentalternativen är piano, tvärflöjt, blockflöjt, violin, cello. trumpet, gitarr, sång. Bokning av 15 min lektion brektor@arkipelagmusik.fi.