ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Arkipelags tävlingsgrupp MinimiDancers kom med i en nationell balettävling

By 11.1.2018 januari 27th, 2018 No Comments

MinimiDancers, en tävlingsgrupp från Musikinstitutet Arkipelag, har blivit vald till den Nationella balettävlingen. Tävlingen arrangeras av Balettpedagogit Ry och representerar den absoluta toppen för dansare under 20 år inom den klassiska baletten i Finland. MinimiDancers Pienten kanapoikien tanssi (kor. Solveig Ekholm) kom via en videouttagning vidare, tillsammans med 20 andra tävlingsdanser.

Dansverkets styrka är till temat passande, humoristisk med ett perfekt framväxande rörelsespråk.Gruppen önskar att dessa element gör ett gott intryck även i Helsingfors, men tycker ändå att möjligheten att få delta i en så högklassig tävling redan i sig själv är en seger.

Dansarna i MinimiDancers är i åldern 11-13 år. Alla av dem har dansat ända sedan riktigt små. Tävlingsgruppen började träna tillsammans hösten 2016 och har hunnit bli en sammansvetsad grupp. Gemensamma upplevelser under tävlingsresorna ökar ytterligare samhörigheten. Pienten kananpoikien tanssi charmade redan förra året både publik och domare. I februari 2017 i

Förutom balettkoreografin har MinimiDancers i sin repertoar samtidadanskoreografin Ensimmäinen lento, vilken är Solveig Ekholms och Katariina Gonzalezs gemensamma verk, med Harry Potter som tema. Med dessa två dansverk kommer MinimiDancers att delta i olika danstävlingar i bland annat Uleåborg, Helsingfors, Tammerfors och Kuopio. Arkipelags danselever har även tidigare setts i den Nationella balettävlingen. År 2010 deltog man med samtidadanskoreografin Pas de Tarantella och år 2017 med Valkoinen, vilka båda är Solveig Ekholms koreografier. Nationella balettävlingen är den enda klassiska balettävlingen i vårt land.

 

På bilden uppe från vänster: Sonja Sievänen, Hilla Pennanen, Emily Österlund, Emmastiina Sainio, Nea Meyn, Eeva Hyvärilä
Nere från vänster: Kajsa Lindström, Miljamarja Hänninen, Andréa Wanström.