Skip to main content

Anmäl dig till Musikinstitutet Arkipelag

Musiklek

Anmäl dig till tidig musikfostran (musiklek, förberedande instrumentundervisning, miniband) genom att ringa kansliet 044 762 5554. Läs mer om tidig musikfostran»

Danselev

Titta i läsordningen, hitta dansgrenar som intresserar dig, och anmäl dig sedan till danslektioner genom att ringa kansliet 044 292 1508. I Arkipelag kan du dansa barndans, balett, nutida dans, streetdance, showdance, hiphop, jazz-dans, modern dans och dansimprovisation. Mera info om olika dansgrenar hittar du på ämnen-sidan»

Musikelev

Även till musikelev kan man nu anmäla sig längs hela läsåret genom att ringa kansliet 044 762 5554. De olika instrumenten har egna kölistor. Man kan studera alla akustiska och elektriska instrument (se instrument -sidan»), sång, musikkännedom och musikteknologi. Det lönar sig att fundera på flera instrumentalternativ, då har man en större chans att få studieplats. Då man anmäler sig kan man ge flera instrumentönskemål.

Om du inte fick en plats

Vi i Arkipelag strävar till att kunna erbjuda alla sökande en möjlighet att inleda sina studier hos oss. Om det inte finns tillräckligt med platser på grundavdelningen eller om den sökande är för gammal för att börja i musikleken, styr vi henne/honom i mån av möjlighet till gruppundervisning, endera till instrumentgrupper eller förberedande instrumentundervisning. Instrumentgrupperna består oftast av minst två elever som man undervisar samtidigt.
Det är också möjligt att inleda sina studier på den allmänna avdelningen, där terminsavgiften är högre än på grundavdelningen.
På den allmänna avdelningen är undervisningen individuell.

Vid vilken ålder lönar det sig att inleda musik- och dansstudier?

Musik
Det rekommenderas att studierna inleds vid ca 7-8 års ålder. Det behövs en stark motivation, tillräcklig musikalisk utvecklingsberedskap och god koncentrationsförmåga. Eleven bör visa ett  intresse för det instrument eleven anger att han eller hon vill börja studera. Det finns dock instrument- och dansgrupper som gör det möjligt att börja redan före skolåldern, om barnet har intresse och koncentrationsförmåga. Bland instrumentgrupperna kan nämnas violin, piano, cello, dragspel, flöjt, kornett och slagverk.  Å andra sidan finns det instrument som kräver en viss fysisk storlek eller en annars längre utvecklad fysik, såsom klarinetten, bleckblåsinstrument och kontrabasen. Sångstudier kan inledas vid 13-14 års ålder. Är man något yngre kan man inleda förberedande sångstudier som gruppundervisning.

Dans
Man kan inleda sina barndansstudier tidigast i fyra års ålder. Från barndansen fortsätter man till grundstudier då man är 9-10 år. Man kan även komma med som lite äldre. Dansa kan man börja i vilken ålder som helst! Det finns även dansgrupper för vuxna.

Hyresinstrument

Hyresinstrument och anskaffning av eget instrument

Musikinstitutet har ett begränsat antal och urval av instrument som eleverna kan hyra för en termin åt gången. Hyrestagaren ingår då ett skriftligt kontrakt med institutet. Hyressumman för instrumenten debiteras i samband med terminsavgiften. Den som hyr instrument av musikinstitutet förbinder sig till följande villkor:

  • hyrestagaren ansvarar för att instrumentet förvaras på behörigt sätt och används sakligt
  • instrumentet är inte en leksak
  • instrumentet returneras i samma skick som det var vid hyreskontraktets början
  • hyrestagaren ska själv teckna en lämplig skadeförsäkring för instrumentet
  • hyrestagaren står själv för kostnaderna för instrumenttillbehör som anskaffas på löpande basis, t.ex. strängar.

Institutet erbjuder alltså eleven en möjlighet att komma igång med sina instrumentstudier, men det är inte meningen att eleven hyr instrument under flera års tid. Med hjälp av ett hyresinstrument kan man försäkra sig om att man verkligen är intresserad av det instrument man valt att spela utan att genast behöva sätta ut stora summor på ett eget. Då anskaffandet av ett eget instrument är aktuellt, skall du i första hand be om råd av din egen lärare.

Anskaffning av noter

Det är viktigt att eleven genast i början av studierna skaffar egna noter för sin studiegång. Enstaka kopior kan vid behov tas, men ett eget litet notbibliotek där hemma är en klok investering. Noter kan kännas som en dyr investering, men man bör komma ihåg att man har nöje av dem i många år framöver.

Frånvaro, avbrytande av studier, terminsavgifter

Frånvaro

Ifall eleven är förhindrad att komma på sin lektion är läraren inte skyldig att ta igen denna lektion senare. Frånvaron meddelas direkt till den egna läraren. Om eleven kommer att göra en resa eller av någon annan orsak vara frånvarande under en längre tid kan han eller hon diskutera med läraren och ordna undervisningen därefter. Läraren är inte skyldig att ta igen en lektion som en elev annullerat i sista minuten. Om läraren är frånvarande på grund av sjukdom eller annan orsak, ser institutet till att en vikarie håller timmen eller att läraren vid ett senare tillfälle tar igen lektionen enligt överenskommelse. Det lönar sig inte att komma på lektion om man är sjuk – bakterier och virus sprider sig snabbt.

Avbrytande av studier

Om studierna av någon orsak avbryts under en pågående termin är det skäl att diskutera saken med sin egen lärare innan man fattar ett slutgiltigt beslut. Avbrutna studier ska alltid meddelas skriftligen till kansliet. De tre första lektionerna är avgiftsfria för en ny elev. Om man därefter önskar avbryta sina studier, bör det göras före den fjärde lektionen. Därefter uppbärs full terminsavgift.

Fortsättningsanmälan

En link till fortsättningsanmälan sänds på våren till eleven/vårdnadshavaren, med vilken man anmäler sig till följande läsår. Det är skäl att lämna in blanketten inom utsatt tid, eftersom det annars kan tolkas som att eleven väljer att inte fortsätta sina studier och att en studieplats då blivit ledig för en ny elev.

Önskvärt är att vårdnadshavaren i fortsättningsanmälan informerar om t.ex. inlärningssvårigheter eller hälsoproblem, vilka kan ha betydelse i undervisningen.

Om en ordinarie elev vid musikinstitutet planerar att vara utbyteselev ett år, studera utomlands eller fullgöra sin militärtjänst, kan eleven behålla sin studieplats vid institutet genom en skriftlig anhållan till kansliet. Då en elev återupptar sina studier skall hen i god tid innan terminen börjar meddela det till kansliet.

Terminsavgifter 

Arkipelag uppbär en terminsavgift för höst- och vårtermin av alla sina elever för deras studier vid institutet. Terminsavgifterna fastställs för ett läsår i sänder och justeras vid behov. Institutet har begränsade möjligheter att bevilja nedsatt terminsavgift. Nedsatt terminsavgift kan beviljas för ett läsår i sänder. En fritt formulerad ansökan med bilagor (uppgifter om inkomst och skatteintyg) ska då skickas till kansliet i Pargas under första veckan i september. Ansökan riktas till musikinstitutets styrelse.

Framsteg i studierna

Målmedvetna studier

Musikinstitutet följer en målinriktad läroplan och studierna byggs upp enligt elevens individuella utveckling.

En studieplats vid institutet är ingen självklarhet. Målinriktade studier vid institutet kräver aktivt deltagande i undervisningen samt flitigt övande hemma.

Under temaveckor kan den egna lektionen ersättas med program som avviker från en normal undervisningsvecka.  Självständighetsdagen, trettondagen och första maj är undervisningsfria dagar.

Huvudämne och övriga studier

Musik
De som studerar musik väljer ett huvudämne som kan vara ett instrument eller sång. Lektionernas längd i huvudämnet  är 30, 45 eller 60 minuter,  beroende på i vilket skede elevens studier är. Utöver huvudämnesstudier innefattar studierna vid institutet även musikfärdighet, samspel och för den som spelar ett orkesterinstrument även deltagande i orkester eller band. Dessa ämnen är avgiftsfria. Musikstudierna är indelade i helheter som följer institutets läroplan.

Eleverna kan ansöka om biämnesstudier när de nått tillräckliga kunskaper i huvudämnet. Biämnesrätt beviljas inte automatiskt. Rätt att inleda biämnesstudier beviljas efter övervägande enligt elevens utvecklingsskede och institutets resurser. Eleven bör alltid först diskutera med sin lärare om biämnesstudier.

Eftersom studierna beroende på utvecklingsskede kan innehålla även annan undervisning än individuella instrumentlektioner, bör man vara beredd att eventuellt delta i institutets undervisning flera gånger i veckan. Till studierna hör att delta i institutets konserter både som deltagande musiker eller dansare och som åhörare eller åskådare.

Dans
Då grundstudierna inleds väljer eleven endera nutidadans eller balett till sitt huvudämne. (valbarmöjligheten gäller enbart Pargas). I S:t Karins är huvudämnet balett och på Kimitoön modern dans. Utöver huvudämnet kan eleven välja ett biämne inom någon annan dansgren. Hen kan även välja en kortkurs eller flera kurser inom en annan dansgren.

Barndansgrupperna (4-7 år) hålls oftast en gång i veckan 45 min. Grupperna i dansens grunder (7-10 år) hålls oftast en gång i veckan 60 min. Danskollegiet avgör när eleven har nått tillräcklig kunskap för att kunna flyttas till följande nivå. Danskollegiet består av Arkipelags danslärare och ibland även av gästande lärare.

Efter grundstudierna har man möjlighet att fortsätta med fördjupade studier. I fördjupade studierna dansar man huvudsakligen tre gånger i veckan 90 min. Studietiden varierar mellan 4-6 år, beroende på lektionernas antal och elevens deltagande i extra projekt.

En viktig del av dansstudierna är uppträdanden på musikinstitutets förevisningar.

Eepos elevadministrationssystem

Man följer regelbundet med elevens framsteg och de dokumenteras i Eepos elevadministrationssystemet. Elevenoch vårdnadshavaren kan följa med det som dokumenteras och vårdnadshavaren kan samtidigt  delta i inlärningen och stöda den. En digital portfolie över elevens studier samlas i Eepos systemet.

Ansvarsfrågor

Arkipelag ansvarar för elevernas välmående och trygghet under lektionerna, men tyvärr har institutet inte möjlighet att ordna övervakning i vänteutrymmen utanför lektionstid. På grund av detta önskar vi att eleverna hämtas till sin lektion bara lite före lektionens början, ändå så att lektionen kommer igång i rätt tid. I nödsituation kan eleven alltid vända sig till vilken lärare som helst eller även annan personal. Vi påminner ändå om att eleven är i huvudsak på vårdnadshavarens ansvar i vänteutrymmen.

Bekanta dig med Arkipelag