Skip to main content
Arkipelag

Ella Pohjaheimos musik kom med i en sångbok

By 3.12.2020december 4th, 2020No Comments

Musikinstitutet Arkipelags slagverkselev Ella Pohjanheimos två kompositioner har kommit med i den svenskspråkiga barnsångsboken Vimmelvej. Boken är publicerad av Småbarns musiklärare rf. Sångerna valdes till boken via en tävling.

13 åriga Ella har alltid skrivit sånger, men under lektionerna i musikfärdighet kom hon ordentligt i gång då det var möjligt att via olika program göra färdiga låtar.

“Då förstod jag att man på riktigt göra något av dem”, funderar Ella.

Låtarna föds oftast ur någon dikt som berör.

“Förra nyårsaftonen bläddrade jag hemma i olika diktböcker. Puolukkavarvas av Johanna Venho inspirerade mig så, att jag samma kväll skrev 17 sånger”, berättar Ella.

Ella skapar sången först genom att sjunga och banda in den, sedan spelar hon den på piano, och till sist skriver hon ner den i noter med hjälp av Musescore-programmet.

Ella och hennes mamma, Kirsi Pohjanheimo, kontaktade Johanna Venho och frågade om de kunde få göra sånger av hennes dikter. Diktaren blev mycket ivrig av projektet. Hon hade alltid önskat att hennes dikter skulle tonsättas.

“Samarbetet löpte strålande. Diktaren skrev till och med några tilläggsverser till en del av sångerna och gav fria händer för omformning, så de skulle fungera på bästa möjliga sätt i sången”, berättar Ella.

Då vi bor på en tvåspråkig ort, föddes en naturlig tanke att man även kunde göra sångerna svenskspråkiga. En översättare hittades lätt i mammas vänskapskrets. Ella valde ut två sånger som musikläraren Lisbeth Nyström översatte till svenska.

“Översättaren lyckades verkligen fint med att få det svenska språket att passa in i sångerna. De är tvärtom som egna verk, mer än enbart översättningar”, funderar Kirsimari.

För tillfället gör man en finskspråkig barnsångsskiva, och senare planerar man även en notbok innehållande sång- och lekinstruktioner.

Ella har redan fått sponsring från Nordkalk och stipendier från Arkipelag och Pargas Lions Club.

Roope Kivimaa, lärare i musikfärdighet, har hjälpt till med sångernas notering och arrangemang. Ella avlägger fördjupade studier i musikfärdighet med skivprojektet som valt ämne. Ellas gudfar, musiker och producent Make Perttilä, hjälper Ella med inbandning och producering. Ella sjunger själv på skivan.

Vimmelvej publicerades 24.10 och man kan beställa den från Småbarns musiklärare rf.