ArkipelagMusiikki

Övningsdagbok ger en extra kick åt Anna Erikas violinövandet

By 3.9.2018september 5th, 2018No Comments

Anna Erika Back från Pargas är Musikinstitutet Arkipelags månadens elev i september

Den aktiva violineleven strävar efter att öva varje dag, och har hittat ett bra redskap som hjälper henne.

“Jag hittade på internet en så kallad pracitice journal, som hjälper mig att öva mer effektivt. I den skriver man in varje dag tre mål som man vill nå, och för anteckningar över vad man behöver öva mer, eller kanske fråga sin lärare. Efter övningen ger man positiv feedback åt sig själv, och samtidigt skriver man upp vad man vill bli bättre på följande dag. Jag har märkt att systemet passar mig bra. Jag har övat mera och längre stunder.”

17 åriga Anna Erika har alltid älskat klangen i violinen. I lågstadiet drömde hon om att spela, och på fjärde klassen hittade familjen Arkipelag, och Anna Erika anmälde sig till inträdestestet.

“Jag kände mig jättenervös, men sista slutligen var det inte så farligt,” kommer Anna Erika ihåg. Föjande höst började violinstudierna.”

Som bäst hittar man Bach och Komarowski på hennes notställ. Musiken ger massor.

“Jag har via spelandet fått nya vänner, och jag har lärt mig förstå musiken och njuta av den på ett helt annat sätt, än före jag började spela. Nu uppskattar jag också mer de som uppträder.”

Förutom sina egna violinlektioner spelar Anna Erika i två duon och i orkestern i S:t Karins.

“Det är roligt att spela tillsammans med andra. Man får stöd av de andra i orkestern, och egna små fel hörs inte så bra. Jag är den äldsta i orkestern, men verkligen inte den bästa. Jag har märkt att åldern inte har så stor  betydelse då det gäller spelkunskap, utan mer hur länge man har spelat.”

Att uppträda är spännande varje gång. “Jag tycker själv att jag inte ännu är så bra på att uppträda. Jag är alltid jätte nervös, men jag drömmer om att jag en dag vågar spela till exempel på någon familjefest.”

Läraren tycker att Anna Erika riktigt bra skulle klara av det redan.

“Anna Erika förtjänar månadens elev titeln för att hon är en samvetsgrann och god elev, som alltid gör sitt bästa. Hon tycker om utmaningar, så man kan emellanåt ge henne även mera utmanande uppgifter”, berömmer läraren Johanna Schwela.