Skip to main content
ArkipelagParainen TanssiKaarina Tanssi

Föreställningarna i Pargas ishall blir en film 

By 22.10.2020oktober 27th, 2020No Comments

Formen av det stora samarbetsprojektet med Musikinstitutet Arkipelags dansare och Parsport konståkare ändrades från en föreställning till en film. Ursprungligen var det tänkt att en scen skulle byggas upp på isen i hallen, på detta sätt skulle man förena konståkning och dans i samma föreställning. På grund av corona var man tvungen att snabbt tänka om, nu förbereder sig dansare och konståkare för en dans-konståkningsfilm.

Den planerade föreställningen i ishallen gick under namnet Isprinsessan, men som film döptes den om till Femte systern. Filmen har inspirerats av filmen Frozen och sagan Isprinsessan.

– Ursprungligen hade vi ett mindre antal huvudrollsinnehavare, men i ishallens föreställningar skulle det ha funnits två bemanningar och vi ville att alla skulle få delta som redan blivit lovade en namnroll. Så formades sagan om, så att alla elever som varit i vårens provdans för huvudrollen får vara med, berättar projektets konstnärliga ledare, Arkipelags danslärare Solveig Ekholm.

I berättelsen har varje syskon en egen superkraft, en del av dem upptäcker det först under filmens gång. Den femte systern kämpar mer än de andra med sin superkraft och hamnar i från sina syskon.

– Då formatet byttes om från liveföreställning till film, var jag bekymrad över att jag redan hade koreografierna för mina egna grupper nära på färdiga och till musiken passande, berättar danslärare Nina Andström.
– Musiken kunde inte användas på grund av att upphovsrätten för musik är annorlunda i filmsammanhang som i elevföreställningar. Lyckligtvis fick jag med hjälp av mina härliga kolleger nya låtar till alla mina koreografier och förändringarna blev slutligen inte så stora. Det kändes bra efter den första gemensamma övningen. Det här kommer att bli något helt unikt!

Inspelningen sker under fyra dagar i slutet av november och i början av december i kultursalen i Pargas idrottshall och ungdomsgård (PIUG), i Pargas ishall och utomhus. Pixelproductions, som valdes för inspelning och editering, är ett företag från Åbo med kunskap inom filmkonst och tidigare erfarenhet av att filma dans och teater.

Filmen editeras i december-januari och den kan ses i februari i PIUG. Filmens making of -skeden kan man se via sociala medier via #femtesystern samt på evenemangsidan.

Mer information och övningstidtabeller hittar du på Femte systern -evenemangsidan »