ArkipelagMusiikki

Att sjunga är hård träning

By 5.12.2018 december 7th, 2018 No Comments

– Då jag började gå på sånglektioner blev jag överraskad av hur tung en lektion kan vara. Ofta känns det som om man gjort ett träningspass på ett gym, berättar Arkipelags 28-åriga sångelev Mecki Ruokolahti.

-Under sånglektionerna är det mycket man lär sig om sig själv och hur ens egen kropp fungerar. Lite på samma sätt som då man yogar. Sången och yogan går hand i hand.

Månadens elev Mecki kommer från en musikalisk familj i Pargas och hon har alltid sjungit. Hon har ända sedan liten lätt lärt sig texter utantill, och kommer än i dag ihåg sångtexter från det hon var barn. Mecki fick avgångsbetyg från Arkipelag med flöjt som sitt huvudinstrument. Först senare vid vuxen ålder började hon ta sånglektioner.

-Mina yngre syskon började gå på sånglektioner vid Arkipelag, och då väcktes en vilja att lära sig mer om hur man använder sin röst rätt.Jag har alltid varit intresserad av musikaler, och jag drömmer om att en gång få medverka i en. Men just nu koncentrerar jag mig fullt på mitt arbete.

Mecki är lärare i teaterkonst vid Åbolands teaterskola. Hon har medverkat i flera olika sommarteatrar. År 2016 hade hon huvudrollen i pjäsen Doris – Flickan i läderrock.

-Man har nytta av sångstudierna även i sommarteatern, ler Mecki.

– Mecki är en motiverad elev som har gjort fina framsteg både i popjazz- och klassisk sång. Hon är en mycket uttrycksstark konstnär och hennes sång tilltalar publiken alltid. Hon lyssnar på läraren, tar emot respons på ett fint sätt, följer instruktioner, men har även förmågan att tänka själv, berättar sångläraren Outi Laakio.