Ingen kunde på hösten ana hur läsåret skulle komma att bli. Distansundervisningen minns man som en särpräglad upplevelse, och den är ett exempel på att allt är möjligt då den gemensamma kärleken till dans och musik bär!

Flöjt eller dragspel?
Nina
: Flöjten är ett så lätt instrument att eleven kan ha den i ryggsäcken då hen cyklar till spellektionen.

Samuli: Ajaj, knepig start! Jo, man behöver träna muskler för att orka bära dragspelet. En bra sak med det är, att man hålls i bättre trim då!

Instrumentduellen är en lekfull artikelserie där lärare får med lov berömma och berätta det bästa sidorna i det egna instrumentet! Läs kampen mellan flöjt- och dragspelläraren »

Dancestation drog över hundra dansare till S:t Karins
Unga dansare samlades i det två dagar långa Dancestation evenemanget/tävlingen i Pikis. Salarna fylldes då egna lärare och de inbjudna gästerna Mikko Makkonen och Lotta Hämäläinen höll danslektioner för både Arkipelags elever och elever från övriga skolor. Våra dansare klarade sig strålande även i själva tävlingen!
Temaveckans samarbetsprojekt inspirerade
Temaveckan som ordnades i november hade temat Tillsammans-Yhdessä. Lärare planerade tillsammans tvärkonstnärliga verkstäder där man möttes på nya sätt; olika instrument, musik och dans, musiklek och bildkonst, sång och lyrik… Temat var lyckat och samarbetsprojekten väckte tjusning. I fortsättningen kommer temaveckorna förmodligen att följa ett liknande mönster. Se bilder »
Nationell framgång i dans
Eeva Hyvärilä antogs till specialutbildningsklassen i Balettskolan vid Finlands Nationalopera och -balett. Förutom det gick Kajsa Lindström och Wenla Kurvinen vidare till andra klass och Olivia Koskela blev färdig efter tre års studier.
Tävlingsgruppen DanceG1rls fick andra pris i danstävlingen Estradi i november i både showdans- och i balettkategorin med koreografierna Ähäkutti och Välitunnilla. Tävlingsgruppen MinimiDancers fick i samma tävling ett hedersomnämnande med sin koreografi Selätys. Förutom det klarade sig Eeva Hyvärilä, Wenla Kurvinen, Brianna Sandell och Sonja Sievänen fint i serien för solodanser.
MinimiDancers balett Umbrella valdes via en videouttagning till Kajaani Dance festivalens koreografitävling. DanceG1rls valdes till Tanssioppilaitokset On Stage -evenemanget i Kuopio Tanssii ja Soi festivalen och Oulun Arktiset askeleet -evenemanget. Eeva Hyvärilä, den enda deltagaren från Egentliga Finland, med ett uppmuntranpris efter en tuff uttagning till Nationella Balettävlingen i februari. I maj blev Sonja Sievänen vald bland 100 dansare till MGP-tävlingen som arrangeras av Svenska Yle.
Distansundervisning under Corona
Musikinstitutet Arkipelag övergick 16.3 på grund av Coronapandemin med mycket kort varsel till distansundervisning. Lärarna fick fria händer att tillsammans med sina elever komma överens om redskap, program, arbetssätt och- tider. Instrument- och sånglektionerna hölls för det mesta via videokontakt, dansundervisningen var en kombination av uppgifter, videon och livestreamade lektioner. Efter ett litet grubblande bestämde man sig för att livestreama även musiklektimmar. Läs hur distansundervisningen löpte på Kimitoön », Pargas » och S:t Karins »

Arkipelagveckans distanskonserter
På grund av Corona var man tvungen att inställa alla vårens händelser, även Arkipelagveckan. Två lärarkonserter kunde man ändå ordna på distans. Alten Anita Franklin och pianisten Saana Iljin uppträdde i S:t Karins kyrka i konserten Ritad i sten- finländska solosånger och Pauliina Isomäkis pianoverk. I konserten, bandad i Arkipelags sal, framförde pianisten Markus Ollila etyderna op. 10 och op. 25 av Chopin. Båda konserterna kan fortfarande ses »

Institutet fick en ny klaffharpa
Musikinstitutet Arkipelag fick under våren tillökning i sin instrumentfamilj, då klaffharpan Odge reste från Nord-Amerika via Holland till Finland och slutligen till Arkipelag. Odgen är känslig och behöver massor av ömhet, skötsel och kärlek.
I intervjun berättar Odgen om sitt liv som harpa
»
Danskjedjevideon väckte förtjusning på Kimitoön
Danskedjevideon som var vårens höjdpunkt på Kimitoön fick mycket positiv uppmärksamhet av webbpublik och medier. Se videon »
På Kimitoön hann man i februari, just innan Corona, ordna Egna danser -föreställningen där eleverna visade upp sina egna koreografier. Se bilder på Facebook »

Videovårkonsert
Då man inte kunde detta läsår ordna vårkonserter, gjordes det en videokonsert där elever från alla verksamhetsområden uppträdde.

Gitarristerna och ukulelespelarna gjorde ytterligare egna vårkonserter.

Se konserterna »

Framträdanden av dansexaminander
På grund av Coronavåren ordnades det inga dansföreställningar med eleverna. I stället har en del av de som slutfört sina grundstudier gjort virtuella examensarbeten.

Förutom detta har elever och lärare även haft många andra uppträdanden och gjort videon under läsåret. Varje musik- och danserfarenhet är värdefull, både mindre och större.

Ingen av dessa höjdpunkter skulle finnas utan det värdefulla grundarbetet inom musik- och dansundervisningen.