Arkipelag

Making of Catballet är redo för premiär

By 20.5.2019No Comments

Making of Catballet, storproduktionen i Pargas, är redo för premiären som är tisdagen 21.5. Making of CB är Musikinstitutet Arkipelags dans- och musiklevernas dansteater där över 200 barn, unga och vuxna medverkar i fem föreställningar.

Dansteatern är en anpassad version av Olli Kuusistos nya bok Skärgårdens kattbalett. Den berättar om katter som bygger upp en balettföreställnng.
– Making of Catballet innehåller olika nivåer på varandra på grund av att föreställningen berättar om hur man gör en föreställning, berättar danslärare Solveig Ekholm som bär helhetsansvaret.
– Även inspirationen i förverkligande av produktionen innehåller olika nivåer. Boken Skärgårdens kattbalett berättar om min fars syn på mitt rätt så säregna liv som utvecklare av dansen i Pargas. Dansteaterversionen av Making of CB ses mera från de ungas synvinkel på grund av att de varit med i manuskriptgruppen ända från början.

Musikinstitutet Arkipelags musikelever sköter till en stor del om musiken under föreställningarna. Det har även skrivits ny musik för kattbaletten. Arkipelags pianolärare och ackompanjatör Henna Linko har skrivit två nya låtar för dansteatern.
– Jag gillar gemensamma projekt mellan olika konstarter, kanske på grund av att jag en längre tid har jobbat som teaterpianist, berättar Linko. – Det är inspirerande att jobba tillsammans. Både de yngre och de äldre hämtar massor av iver och kunnande till föreställningen!

Making of Catballet har även annars sammankopplat olika konstarter. Kulturskolor i Pargas har deltagit med iver i projektet. Konstskolan Pictura sköter delvis om Making of Catballets scenografi och dräkter och Sydkustens ordkonstskola har skrivit texten till Linkos musik och Åbolands teaterskola följer med helheten ur teaterns synvinkel.

-Alltid före en premiär frågar jag mig själv varför man skall göra livet så arbetsamt då man även kunde slippa undan lite lättare, säger Ekholm. Produktionens storlek får Ekholm att le. – Men känslan då man gör tillsammans och ser resultatet är otrolig. Bakom kulisserna och på scen löser man problem tillsammans, håller ihop och stöder varandra som en stor familj. Känslan då man till exempel får se en blyg ungdom slå ut i blom och vara en stjärna på scenen, den är obeskrivlig.