Musikfärdighet 1,2,3 och 4
Lektionerna hålls en gång per vecka och nivåerna tar allt som allt fyra år. Det rekommenderas att eleverna påbörjar studierna i de allmänna ämnena senast då de fyller 10 år. För 8-9-åringar rekommenderas Musikfärdighet Intro-gruppen, där man lär sig genom sång, lek, rytminstrument, kroppsrytmer osv.
Musikfärdighet 1
Musiken och jag
Vi lär oss följande: notskrivning och att namnge noterna rätt, noternas tidsvärden, identifiering av intervall, terminologi, durskalor och i mån av möjlighet också de parallella mollskalorna. Vi undersöker olika notbilder och övar rytmer på varierande sätt. Vi bekantar oss också med olika instrument och lyssnar på musik och spelar tillsammans.
Musikfärdighet 2
Musicera och improvisera
Kunskaperna i Musikfärdighet 1 utökas. Vi lär oss alla dur- och harmoniska mollskalor. Vi bekantar oss också med andra typer av skalor (t.ex. pentatonisk-, heltons-, österländsk-, bluesskala). Vi lär oss treklanger och ackordbeteckningar, terminologi, improvisation med en skala som utgångspunkt och enkla ackordföljder. Vi bekantar oss med världsmusik, vi spelar, improviserar samt gör konsertbesök tillsammans.
Musikfärdighet 3
Komposition och arrangemang
Kunskaperna i nivå 1 och 2 breddas. Vi lär oss intervallens art, stegbeteckningar, olika former av treklanger och om möjligt också fyrklanger samt deras ackordbeteckningar, alla tonarter, dubbelhöjningar och -sänkningar, terminologi och transponering. Vi går igenom grunderna i komposition och arrangemang. Vi bekantar oss med den västerländska musikhistorien, vi spelar, komponerar samt gör konsertbesök tillsammans.
Musikfärdighet 4
Musik i vardagen
I musikfärdighet 4 stärker vi alla de tidigare kunskaperna. Vi bekantar oss med musikerns informations- och notkällor. Vi prövar på mobilapplikationer och programvaror och därtill ljudinspelning och ljudbehandling. Vi deltar i musiklivet som åhörare och producent samt prövar på att skriva konsertrecension.
Avlagda grundstudier i musikfärdighet räknas till godo i t.ex. gymnasiet.