ArkipelagKemiönsaari TanssiParainen TanssiKaarina Tanssi

Arkipelags Eeva Hyvärilä belönades i Nationella balettävlingen

By 10.2.2020No Comments

Arkipelags 13 åriga danselev Eeva Hyvärilä belönades 2.2 med uppmuntranpris i Nationella balettävlingen. Hon var den enda deltagaren från Egentliga Finland.

Nationella balettävlingen ordnades i Alexanderteatern i Helsingfors 1-2.2. Solisterna tävlade på lördagen med en klassisk variation och ett nutida balettsolo. Eva stannade efter sina egna danser för att följa med de äldre dansarna. Sammanlagt 35 solister hade valts till tävlingen via en videouttagning. Deltagarna dansade i tre olika serier, 12–14 år, 15–16 år och 17–19 år. På kvällen fick Eeva till sin glädje höra att hon är med i söndagens prisgala bland andra prisbelönta dansare.

Efter att grupperna tävlat på söndagen ordnades prisgalan där Eeva fick uppmuntranpris, presentkort á 50 euro, till Piruetti.

-Den här tävlingen har jag varit mitt mål i två år, berättar Eeva Hyvärilä. – Det var nervöst före tävlingen, men det var jätte roligt att vara med. Jag lyckades tikrtigt bra med mina danser trots att jag blev förkyld just före tävlingen. Det var också fint att komma med bland de prisbelönta. Det är även roligt i sådana här tävlingar att träffa dansare från olika delar av Finland.

– Eevas målmedvetna och ihärdiga arbete har möjliggjort deltagandet i tävlingen, betonar dansläraren Solveig Ekholm.

Eeva har dansat i Musikinstitutet Arkipelag sedan 4-åring och går på danslektioner flera gånger i veckan. Hon valdes föregående sommar även till spcialutbildningsklassen i Balettskolan vid Finlands Nationalopera och -balett. Klassen samlas till läger fyra gånger per år.

Solveig Ekholm, Nadja Ekholm och Katariina Gontzales har varit Eevas främsta lärare. Samma lärare har fungerat i tävlingens bakgrundstime. Förutom dem har Liisa Palin besökt Arkipelag och hjälpt Eeva med hennes variation och Maria Nurmela gjorde en ny koreografi som Eeva deltog i tävlingen med. Även Lotta Hämäläinen deltog i timet på slutrakan.

Nationella balettävlingen är den enda balettävlingen i Finland som fokuserar enbart på klassisk balett. Katarina Edling, ursprungligen från Åbo, fungerade som domare i tävlingen. Hon har gjort sin balettkarriär i huvudsak vid Stockholms Kungliga balett. Eevas klassiska nummer var Pas de trois, första variationen ur baletten Svansjön. Hennes nutida verk var Sunnuntai (kor. Maria Nurmela).