För musikern är det egna instrumentet det bästa instrumentet. I kommande instrumentdueller möts två helt olika instrument och Musikinstitutet Arkipelags lärare får med lov berömma och berätta det bästa sidorna i det egna instrumentet gemfört med det andra.
Arkipelags pianolärare Saana Iljin började sin spelhobby som barn, uppmuntrad av sina föräldrar. Saanas hobby fortsatte hela barndomen och ungdomstiden, ända till C-kursen i musikinstitut.
– Till dess var spelandet enbart en hobby, men jag insåg snart att jag vill ha det som ett yrke. Jag hade redan kommit så långt att jag bara inte kunde låta bli att spela mera.
Saana utexaminerades som musiker från Åbo Konservatorium och som musikpedagog från Yrkeshögskolan. Hon avlade även solistiska specialiceringsstudier och A-kursen i pianospel vid Åbo
Konstakademi. Senare avlade Saana ytterligare en högre yrkeshögskole examen för musikpedagog vid Tampereen ammattikorkeakoulu.
– Den klassiska musiken väcker min förtjusning. Man har att göra med mäktig skönhet som överskrider mänskligheten.
Arkipelags orgellärare Tomi Satomaas pappa var kantor och musiken var närvarande där hemma . Tomi började spela som 7-åring och var 14 år då han fick pröva spela orgel i Olars kyrka i Esbo.
– Kyrkan och orgeln i Olars var höga. Det kändes otroligt att kunna bemanna ett så stort instrument och jag blev uppslukad av orgelspelandet på en gång, berättar Tomi.
Pianot har ändå följt med vid sidan om orgeln.
Tomi har en kantorstjänst i Lundo församling. Han har utexaminerats från Sibelius-Akademin både från kyrkomusik- och solistiska avdelningen. Kantors arbete med enskilda uppdrag har han gjort sedan 15 år gammal. Tjänsteinnehavare har han varit i 10 år.
– Jag upplever det som viktigt att kunna dela med mig något gott via spelandet: glädje, tröst och hopp, oberoende om det gäller tjänstearbete, konserter eller undervisning. Musiken har en
otrolig styrka, funderar Tomi.
Hurdana instrument är då pianot och orgeln och hur skiljer de sig från varandra?
Saana: Pianot har en vacker, klar och uttrycksfull klang. Man kan spela i många slags utrymmen och sammansättningar och många olika musikstilar.
Tomi: Man har otroligt mycket större möjligheter att variera volym och ljudfärg i orgel än i piano. I orgeln kan man byta stämmor och få variation även i ett enkelt musikstycke. Med dessa hjälpmedel kan man åstadkomma stora effekter på ett rätt så lätt sätt. Eleverna är ofta fascinerade just av den tekniska delen i orgeln. Man kan t.ex. gå in i Martins kyrkas orgel där det finns tre rum.
Saana: Och det kan man se på prisskillnaden mellan en orgel och ett piano. En familj har möjlighet att köpa ett piano för övning där hemma och även att underhålla det.
Tomi: Man man köpa hem en begagnad digiorgel som kostar några tusen euro. Det är lika mycket som ett akustiskt hempiano.
Saana: De flesta konsertutrymmen har ett piano.
Tomi: Orgeln som instrument är inte nödvändigtvis ett religiöst instrument, men den är av praktiska själ placerad i kyrkor. I Finland finns det en orgel i Finlandia-huset och Sibeliushuset, och snart även i Musikhuset. Det har komponerats mycket musik för orgel som inte är andligt.
Saana: Pianot är lättare att börja med som nybörjare, då det bara finns en klaviatur. Orgeln har vanligtvis 2-3 klaviaturer.
Tomi: Den största skillnaden mellan piano och orgel är det, att man kan spela orgel även med fötterna. Ofta börjar eleverna med piano. Då jag själv studerade var det obligatoriskt att göra både piano- och orgelexamen, vilket gav mycket arbete. Jag är själv av den åsikten att det inte behöver vara så. Man kan i verkligheten börja spela orgel som riktigt ung elev. Finlands första pedaler för barn finns i Pargas kyrka. De byggdes för att även de yngsta eleverna skulle kunna spela med pedal. Dessutom gjorde jag tillsammans med en kollega en orgelskola för barn, utgiven av Sulasol, så nu finns det även notmaterial för unga elever.
Saana: Med orgeln kan man inte påverka ljudstyrkan med anslaget. Med piano kan man med varje tangenttryckning välja, med hurdan volym man vill spela tonen. Pianot har ett mycket mänskligt ljud, fast den har en teknisk mekanism. Pianisten kan påverka tonen mycket.
Tomi: Det är sant. Med orgeln kan man inte påverka ljudstyrkan med fingertryckning utan med stämmor, dvs. med olika ljudande rader med pipor. Med längden av fingertryckningen åstadkommer man en förändring i ljudstyrkan. Andra sidan är det lättare att spela orkesterarrangemang. Fötterna spelar basstämman, vänstra handen ackord och med den högra handen spelar man melodi. Orgeln är ett otroligt instrument där en människa kan spela ett helt orkesterverk, istället för att en 25 bemannad orkester skulle göra det.
Saana: Pianisterna kan också spela orkesterverk. Jodå, det är mer utmanande då man inte har så många stämmor. Pianisten utnyttjar just nyansering för att balansera ackordklangerna.
Tomi: Skillnaden på anslaget, storleken och klangen är stor i de olika orglarna.Det kan vara ett tungt mekaniskt instrument där man även behöver kraft. Då en organist förbereder en konsert går det minst en dag till att bekanta sig med instrumentet. Stämmornas registrering och val av olika sound är en stor del av att spela orgel. Det förekommer inte i något annat instrument.
Saana: Även pianisterna prövar dagen före instrumentet i konsertutrymmet. Men pianisten klarar sig bättre ensam, även om det kan finnas en bladvändare med på konserten.
Tomi: Sant. Organisten har nästan alltid med en hjälpreda som tillägger extraelement till spelandet. Det är ett hedersuppdrag, enligt en tradition i orgelvärlden, att få fungera som hjälpreda t.ex. åt sin egen lärare.
Slutsats: Vilket instrument är det bästa instrumentet?
Tomi: Orgel
Saana: Orgeln är ett fantastiskt instrument, men trots det: det bästa instrumentet är piano!
Instrumentduell-serien